Erdélyi Mónika új műsort akar az RTL Klubtól

Örül nagy riválisa, Joshi Bharat sikereinek, akár még tíz évig csinálná a Mónika show-t, ugyanakkor szívesen kipróbálná magát más műsorokban is - a HírExtra Erdélyi Mónikával beszélgetett.

Viszonylag friss hír, hogy az ORTT, illetve az RTL Klub és a TV2 megállapodásának hála a továbbiakban más, visszafogottabb irányvonalakon – verekedések nélkül, a kiskorúak érdekeit szem előtt tartva – folytatódik a nézettségi harc a délutáni show műsorokban. Mit gondol a döntésről?

Le kell szögezni, hogy ez az egész probléma nem az én kompetenciám, mindig a csatorna vezetői döntik el, hogy egy műsor milyen irányba menjen. Azokat az irányelveket, melyeket most a német talk show-k gyakorlatából átvettünk, természetesen követni fogjuk. Ehhez igazából nekem nem is volt mit hozzáfűznöm – a főszerkesztő és a vezetőség egyeztetett.

Hogy látja, szükség volt erre a változtatásra?

Erdélyi Mónika
Született: Budapest, 1972. szeptember 20.
Televíziós karrierje: Mónika show (RTL Klub, 2001-)
Gyermekei: Olívia Johanna, és Viktória
Nyilván szükség volt rá. Mi, a műsor készítői mindig igyekszünk olyan műsort készíteni, ami a nézőinknek tetszik – természetesen az ORTT mondhatja erre, túlmentünk egy bizonyos határon. Ilyenkor helye van a párbeszédnek, ez hozta meg a megoldást.

Tény és való, hogy voltak durvább jelenetek a műsorban, hát mostantól nem lesznek…

Joshi Bharatnál is voltak, ebből lett végül a probléma. Hogyan jellemezné kettejük versenyfutását?

A mi versenyünk teljesen normális. Ez a kereskedelmi tévézés: mindenki versenyez egymással. Sokkal jobb, ha van az embernek vetélytársa, legalább van kihez mérnie magát.

A kiskorúak tehát már nem láthatnak több durva jelenetet a délutáni show műsorokban. Az ön lányai – illetve most még nyilván csak a nagyobbikról érdemes beszélni – figyelemmel szokták követni a Mónika show-t?

Nem. Igazából ideje sem lenne rá, mert délután általában tanul. Azt gondolom, hogy ez a normális, de szerintem egyébként sem nézné.

Köztudott önről, hogy a műsorvezetésen kívül az üzleteivel is szívesen foglalkozik.

Igen, az egyik most indult, a másik pedig – egy fodrászat – egész jól megy. Mondhatom, hogy túlélte a válságot, bizakodó vagyok a jövőre nézve, s nem tudom, honnan vették néhányan azt, hogy gond lenne ezek üzemeltetésével.

A televíziózás szintjén is túlélte a válságot?

A műsor sikeres, képernyőn van, így tulajdonképpen igen. Ugyanakkor voltak és vannak megszorítások, amelyek érintik a műsorokat. A költségeket le kell faragni, de ez mindenhol így van.

Ezek szerint most nem aktuális egy más jellegű saját produkció beindítása?

Ez nem rajtam múlik. A televíziózás nem tart ott, hogy én csak úgy egyszerűen kijelentsem, hogy ezt és ezt szeretném… Természetesen azonban most már eljutottam odáig, hogy szeretnék valami mást a show mellett is. Ezt a műsort azonban nem hagynám abba, emellett tudnék még valami mást is elképzelni.

Ennek most van itt az ideje, vagy kivár?


Manapság minden csatorna meggondolja, hogy milyen műsort indít, főleg az új produkciók esetében igaz ez – ezek nagyobb befektetést igényelnek.

A Mónika show azonban kilenc éve fut – mondhatjuk, hogy töretlen népszerűséggel. Mi a titka?

Ez nagyon nehéz kérdés. Nem is biztos, hogy létezik egyáltalán titok. Talán az népszerűségünk oka, hogy annak idején mi voltunk az elsők ebben a tévés műfajban, s azóta úgymond kultikus műsorrá nőttük ki magunkat. Nyilván az én személyiségem is hozzátesz, ugyanakkor a háttérben dolgozó negyven ember munkája is fontos összetevője a sikernek. Kicsit olyanok vagyunk, mint egy tévésorozat, amihez az emberek hozzászoktak, és egyfajta biztos pontot jelent a napjukban.

A kérdés az, hogy meddig…

Ezt sem egyszerű megmondani. Fogalmazhatnék úgy is, hogy legalább még tíz évig, hiszen amikor elkezdtük sem mondta meg senki, hogy több mint kilenc évig futni fog a műsor – az első díszletünket például száz adásra készült, most pedig már 1600-nál tartunk.

Ezek szerint készülhetünk a Mónika show következő tíz évére?

Ha rajtam múlik, akkor miért ne…