Ciki a karcsúság?

Aki egészséges életmóddal és edzéssel megdolgozik a karcsúságért az ma már égő, mert a vékonyak az új marketing szerint nem érzik jól magukat a bőrükben. Pedig manapság kötelező jól éreznünk magunkat, éljen az elfogadásnak álcázott beletörődés és lustaság.


A túlsúly káros az agyra

Azt már régóta tudjuk, hogy a túlsúly sok szempontból megviseli a szervezetet pl. izületi fájdalmak, szív és érrendszeri károsodás stb.

De legújabb kutatások szerint, amit a Kaliforniai Egyetem orvosai végeztek el, kiderült, hogy a túlsúllyal rendelkező idős emberek agya súlyosabban károsodott, mint azon társaiké, akik normális súllyal rendelkeznek.

Erre az eredményre a Paul Thomson által vezetett kutatócsoport jutott, akik 94 pácienst vizsgáltak meg, akik 70 évnél idősebbek voltak. A vizsgálatban csak olyan emberek vettek részt, akik nem szenvedtek semmilyen időskori demenciában.

Az alanyokat a testtömeg indexük alapján három csoportba osztották, majd tomográfiai vizsgálattal pontos képet készítettek az agyuk állapotáról. Amiből kiderült, hogy átlagban 8%-kal több szövetzsugorodás figyelhető meg az elhízott idős emberek agyában, mint a normális testsúllyal rendelkezőknél. Így feltehetőleg a túlsúly az egyik ok, ami az időskori demenciához vezet.

Ez pedig megmagyarázza a nemrég napvilágra került kutatási eredményt, miszerint a zsíros ételek gátolják az agyi tevékenység azon részét, amely érzékeli a leptin nevű hormont, így végül az ember elveszíti a testsúlya feletti kontrollt.

Azt pedig, hogy a gyorsétterem láncok ételei – amik nagyban felelősek az elhízásért – milyen károsak az egészségre már rengetegszer bizonyították (ez a grillezett csirkés szendvicsekre, de még a salátáikra is igaz). Hosszú távon csökken a szervezet energia szintje, gyengül az immunrendszer, szív- és érrendszeri-, valamint keringési megbetegedésekre hajlamosít.

Egyszóval ne felejtsük el, hogy a túlsúly, a lógó mellek, fenék és has nem egyenlő a nőies „van mit fogni rajta” alakkal!