Extrém ritka állat a Szegedi Vadasparkban

Egy különleges és valóban ritka állatfaj egyede, egy alföldi anoa (Bubalus depressicornis) érkezett a Szegedi Vadasparkba.

A fiatal anoa tehén a párizsi állatkertben született, és innen került a Szegedi Vadaspark nagy méretű füves kifutójába a tevék mellé. Az apró bivalyféle veszélyeztetett állat, legfeljebb ötezer egyede járhatja már csak a vadont. Állatkertekben fajmegmentési program keretében tartják, Európában negyvenkét példány él - közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel.

Az ifjú nőstény gondozóitól a Lili nevet kapta. A tehén nem lesz sokáig magányos, várhatón még az idén érkezik mellé egy hím, így Szegeden majd szaporíthatják is a ritka fajt.
Az anoának 275-315 napnyi vemhesség után, egy, ritkán két borja születik. A kicsinyek hat-kilenc hónapig szopnak, s kétéves korukra válnak ivaréretté.

Szemben a kafferbivaly közel tonnányi súlyával, az anoa mindössze 150-300 kilogramm, s magassága is legfeljebb egy méter. Azonban nem kevésbé veszélyes, mint méretesebb rokona, hiszen hegyes szarvával súlyos sérülést tud okozni - és elég bátor és agresszív állat ahhoz, hogy ki is használja ezen képességét.

A világon két anoa faj létezik, amelyek az Indonéziában található Celebesz szigetén őshonosak, nevük - hegyi és alföldi anoa - elárulja, mely területeken élnek. Az alföldi anoa az érintetlen esőerdők és mocsarak lakója, ahol a többi bivalyfajtól eltérően magányosan él. Falevelekkel, fűvel, vízinövényekkel és gyümölcsökkel táplálkozik. Megfigyelték, hogy ahol alacsony a táplálék ásványianyag tartalma, az anoák tengervizet is isznak.
Forrás: MTI