Több marihuana, kevesebb orgazmus

A sztónerek (jelen esetben: gyakran füvezők) szexuális elégedettsége, illetve csúcsra jutása macerás dolog - derült ki több tanulmányból is Ausztráliában és az Egyesült Államokban. Az lehet, hogy éhes leszel, az már kevésbé, hogy szexéhes.

Marihuana

A marihuana nem más, mint a cannabis sativa, azaz a hasznos kender. A füvescigarettázás még mindig a magyar drogfogyasztás koronázatlan királya. Egyre fiatalabb korban próbálják ki az önkéntesek, de statisztikák szerint már nem akkora "hecc", mint pár éve volt. Többféle hatását tartjuk számon:

Akik használják, azok ellazító tulajdonságai miatt teszik. Boldogság, kedélyesség, egymás fokozottabb megértése , szabad képzettársítások, szokatlan asszociációk, egy különleges valóság érzékelése, az időérzék elvesztése.

Az ember hajlamos ilyen állapotban az ízek, a szagok, a színek, a mélység és magasság fokozottabb érzékelésére. A gátlások - épp mint az alkohol esetében - feloldódnak, de barátságosságban nyilvánul meg. A fogyasztó ritkán aktív cselekvő, inkább nyugalomban figyeli környezetét.



Tünetek

Orvosi szempontból felgyorsítja a szívverést, a szem véreres lesz tőle, az elektrográfon gyakran kisebb elváltozások figyelhetők meg. Előfordulhat az orr- és szájüreg kiszáradása, s gyakoribb vizelési inger. Ritka tünetei a rosszullét, hányinger, hányás.

Étvágygerjesztő hatása közismert: az USA-ban rossz étvágyú betegeknek gyakran írták fel gyógyszerként. Nagyon magas dózisban koordinációs zavarokat, reszketést, szédülést okozhat.

Káros hatások

A történelem folyamán halálesetet még nem dokumentáltak marihuanafogyasztás kapcsán.

A keletiek tudásanyaga szerint hosszútávú, mértéktelen fogyasztása komoly légúti, emésztőrendszeri és pszichikai kárásodáshoz vezet. Mint a többi dohány, a kender is tartalmaz káros égéstermékeket, ráadásul nagyobb mennyiségben, mint a cigaretta.

Bizonyítottan a rövidtávú memóriára nagyon rossz hatással van. Hosszútávú fogyasztása esetén ezek a kognitív folyamatok olyannyira károsodhatnak, hogy a mindennapi élet folyamán is gondot nyújtanak.



Legújabb kutatás

A 8568 önkéntes részvételével végzett felmérésből kiderül, hogy a férfiak közül kikerülő napi kenderfogyasztók négyszer gyakrabban nem érik el az orgazmust, mint azok, akik nem szívnak.

Marian Pitts a melbourni egyetem munkatársa által végzett telefonos felmérésben a 16 és 64 év közöttieket kérdezték. 8,7 százalékuk mondta azt, hogy legalább egyszer szívott marihuánát a múlt évben, kétszer annyi férfi, mint nő.

Az az érdekes tény is kiderült a vizsgálatban, hogy a füstölők szexuális problémáik mellett több partnert tartanak. Mindenesetre a füvet használó nőknek nincs probmémájuk az ágyban.