Csökken a szén-dioxid kibocsátás

Folytatódott tavaly is a szén-dioxid kibocsátásának csökkenése az Európai Unióban - derül ki az unió környezetvédelmi ügynökségének (EEA) Brüsszelben nyilvánosságra hozott előzetes adataiból.

Uniós szinten tavaly 1,5 százalékkal kisebb volt az ózonréteget károsító, az úgynevezett üvegházhatást növelő anyagok kibocsátása, az 1990 körüli bázisidőszakhoz képest a csökkenés már 13,6 százalékos. Az EEA csak jövőre közli a végleges tavalyi adatokat, de az már bizonyos, hogy a visszaesés negyedik éve folyamatos.

Sztavrosz Dimasz, az Európai Bizottság környezetvédelmi felelőse a statisztikát üdvözölve kiemelte, hogy az unió jó úton halad a kiotói jegyzőkönyvben, a nemzetközi klímavédelmi egyezményben 2012-re vállalt csökkentési célok teljesítése felé. A 15 régebbi EU-tagország 2012-ig 8 százalékos csökkenést vállalt, ebből 6,2 százalékot teljesített eddig a friss adatok szerint.

Dimasz hozzátette: a tavalyi statisztika már a gazdasági visszaesés miatti csökkenést is magában foglalja. A recesszió miatt ugyanis visszaesett a legnagyobb szennyezők közé tartozó ipar és közlekedés kibocsátása is. Ugyanakkor kiemelte, hogy az EU már korábban bizonyította, képes külön kezelni a gazdasági növekedés és a légkörvédelem ügyét.

A görög biztos szerint az adatok üzenetet jelentenek az unión kívüli országoknak is annak érdekében, hogy a kiotói jegyzőkönyv utáni időszakot tárgyaló decemberi nemzetközi klímavédelmi konferencián eredményt érjenek el.
Forrás: MTI