Fico szerint Sólyom a hibás

A szlovák miniszterelnök szerint ha a magyar államfő pénteki látogatása idején Révkomáromban valami történik, akkor azért Sólyom László fogja viselni a felelősséget.

"Ő volt az, aki ezt a látogatást kiprovokálta" - mondta újságíróknak Robert Fico szerdán este Pozsonyban, miután részt vett a magyar nagykövetség augusztus 20. kapcsán rendezett ünnepi fogadásán. Leszögezte: a szlovák fél nem tudja és nem is fogja megakadályozni azt, hogy Sólyom László Szlovákiába jöjjön. Ugyanakkor azt sem tudja megakadályozni, hogy a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) szélsőségesei, vagy más pártok hívei Révkomáromba menjenek tüntetni.

Hozzátette: egyelőre nincsenek olyan információi, hogy bármiféle tiltakozó csoportok Révkomáromba készülnének. "Mi nem fogjuk ellenőrizni a Szlovák Köztársaságot, és nem tudhatjuk, hogy nem próbálja-e meg valaki kihasználni a magyar elnök révkomáromi látogatását valamilyen érzékeny kérdésben" - fejtette ki a kormányfő.

Fico kijelentette: Szlovákiának érdeke a jó viszony Magyarországgal, s miután meghívták, nem volt oka elutasítani a nagykövetségi fogadáson való részvételt.

A legfőbb szlovák közjogi méltóságok a nap folyamán közös nyilatkozatban Szlovákia elleni tudatos magyar provokációnak minősítették Sólyom révkomáromi látogatását Szent István szobrának felavatására. "Ez egyfajta kísérlet arra, hogy a magyar államiságot a szuverén Szlovák Köztársaság területén ünnepeljék meg" - jegyezte meg a kormányfő.
Forrás: MTI