Havi félmilliót kap közpénzből... de miért is?

Rendkívül furcsa szerződés jutott a HírExtra birtokába. Kéri László az Erzsébetváros "fantomja", havi félmilliót kap „szakértésért”, miközben a szerződésből nem is derül ki mennyi adót fizet, és végül is mennyit visz haza a közpénzből.

Kéri László szerencsés ember. A VII. kerületben tanácsadóként alkalmazott Kériről (aki nem azonos az ismert politológussal) alig lehet tudni valamit. Pedig a Népszabadság és a HírExtra információi szerint is az egyik legbefolyásosabb személy az önkormányzatnál. A HírExtra úgy tudja, mióta Hunvald György letartóztatásba került, Kéri "befolyása" és "irányítói" szerepe csak erősödött.

Kéri László Hunvald György jó barátja, még fiatal szocialista korukból ismerik egymást. Kéri ugyan nem tagja a képviselőtestületnek, mégis úgy tevékenykedik, mintha demokratikusan megválasztott képviselő lenne. Hosszasan próbáltuk elkérni Kéri úr szerződését, melyet természetesen még barátja, Hunvald György szignált. Július 21-én végül Kálmán Zsuzsannától, a kerületi jegyzőtől megkaptuk a szerződés fénymásolatát.

Ez alapján elmondhatjuk: amit eddig csak sejtettünk, az beigazolódni látszik. A szerződés tele van homályos utalásokkal, nem egyértelmű megfogalmazásokkal. Azaz egy világos rész azért van benne: Kéri László 2006. november 1-től kezdődően havonta 550 ezer forintos díjazásban részesül - természetesen közpénzből.

A non plus ultra: szakértés

S hogy mindezt miért? Idéznénk a szerződésből: „a megbízó megbízza a megbízottat az alábbi feladat elvégzésével: szakértés, szaktanácsadás, gazdasági elemzések.” No, erre varrjunk gombot! Kérinek a feladata a szakértés. Ha ezt bárki képes elmagyarázni – a szerződés ugyanis még véletlenül sem tér ki rá – akkor az vagy parafenomén vagy maga is szakértő. (Egyéb ötleteket szívesen veszünk a hozzászólások között.)

A szaktanácsadással ugyanez a helyzet. Mert értjük mi, értjük, hogy mi ez a szó, csak hiányzik onnan, hogy milyen jellegű szaktanácsadásról van szó: szobafestési tanácsadás, városvezetési tanácsadás, esetleg pánzügyi tanácsadás? Ez utóbbi rögtön össze is függhet Kéri úr a harmadik feladatával, a gazdasági elemzéssel. Ha ugyanis 2006 óta végzi a gazdasági elemzést Hunvaldnak, akkor abban valami nagy gubanc lehet, mert a főnöke éppen súlyos gazdasági bűncselekmények gyanújával  ül a rács mögött. Mégsem ment annyira a szakértés?

Ráadásul úgy tudjuk, Kéri csupán gimnáziumi érettségivel rendelkezik, nincs semmilyen gazdasági főiskolai vagy egyetemi végzettsége. Mindenesetre Kéri továbbra is kapja félmilliós fizetését, ha minden jól megy, 2010. november végéig.

Na, de mélyedjünk el még jobban


A szerződés fejlécén az áll: megbízási szerződés, nem pedig munkaszerződés. A különbség lényeges: a munkaszerződés azt jelenteni, hogy alkalmazott lesz az önkormányzatnál. A megbízási szerződés viszont számlázást jelent. Azaz jelen esetben Kéri megkapja a bruttó 550 ezret, amit kiszámláz, majd abból befizeti az áfát és a maga után a különféle járulékokat.

Itt azonban ez is máshogy van. A szerződésben kikötötték, hogy az önkormányzat fizeti a járulékokat a megbízási díj után. Ez pedig így nem tiszta, mert akár azt is jelentheti, hogy mégis alkalmazottként kezelik. Ráadásul azt is belefoglalták, hogy a díj 90 százalékát adóalapként veszik, ami aztán végképp érthetetlen. Az egész dokumentum rendkívül kusza.

Mennyit is keres?


Nehéz ezek után kiszámolni, mennyit is visz haza valójában az önkormányzat pénzéből Kéri a szakértéséért, de azért érdemes megpróbálni. Ha a szerződésben foglaltakat vesszük – bár a számlázás miatt rendkívül nehéz kibogozni – akkor az 550 ezer forintból 36 százalékot levonva 352 ezer forintja marad. Ha ezt az eddigi 32 hónappal megszorozzuk, akkor több mint 11 millió forint jön ki (11.264.000). Ennyit vitt haza Kéri úr.

Nem vagyunk az APEH, így a számításunk nem feltétlenül pontos. De Kéri esetében, aki Hunvald György barátja és tanácsadója volt, azért élnénk a gyanúperrel, hogy itt valami nem tiszta.