10 tipp a helyes strandoláshoz

Otthon maradt a törülköző, eltűnt a gyerek, s még le is égtem? Imádunk strandolni, mégis rengeteg baki közbe szólhat, ezért most a HírExtra összeszedte a legfontosabb tanácsokat, amiket érdemes megfogadni.

A legtöbb ember a víz közelében szereti kipihenni a fáradalmait, ezért még mindig a Balaton, a Velencei-tó, és az egyéb strandok számítanak a legnépszerűbb úti céloknak. Viszont vannak olyan apróságok, amikre nem árt odafigyelni pancsizás közben sem. Ne felejtsük el, hogy a strand sem veszélytelen, de az sem mindegy, hogy miben jelenünk meg a medence szélén. A strandolás legfontosabb szabályai!

1. Soha ne induljunk el naptej, törülköző, és papucs nélkül!


Az ember, ha a fürdésen jár az esze hajlamos megfeledkezni az apróbb részletekről. Ha a fürdőruhát nem is hagyjuk otthon, azért akadnak dolgok, amik könnyen kimehetnek a fejünkből. A legjobb, ha naptejjel már otthon bekenjük magunkat jó alaposan, mert úgyis szüksége van pár percre, hogy a krém jól beszívódjon a bőrünkbe. A biztonság kedvéért vigyük is el magunkkal, főleg, ha egész nap a szabadban szándékozunk tartózkodni. A törülköző lételeme a strandolóknak, mert akármilyen meleg is van, a vízből kijövet mindig fázik az ember. A papucs pedig a felforrósodott aszfalt ellen nyújt védelmet.

2. Kell egy megfelelő bikini

Talán ez a legfontosabb, bár a legtöbb ember a kényelmet sokkal előrébb tartja, mint a divatot. Nem is muszáj a legutolsó trendben pompázni, de azért nem árt odafigyelni egy-két apróságra. Mindig olyan fürdőruhát viseljünk, ami a testalkatunknak is megfelelő. Fontos, hogy jól érezzük benne magunkat, de rajtunk kívül mások is vannak a vízparton, ezért akármiben ne jelenjünk meg. Azért is fontos a jól megválogatott ruha, mert annál nincs is rosszabb, amikor az ember kínosan feszeng a strandon, és a törülközővel takargatja magát.

3. A napozással csak óvatosan

Ha már strand, akkor legyen jó barna a bőrünk is! Igen ám, de ezzel nem árt óvatosnak lenni, hiszen nem mindegy, hogy mikor fekszünk ki a napsütésre. A déli órákat még úgyis kerüljük el, hogy a vízben vagyunk. Ezt a nagyon forró időszakot használjuk pihenésre, menjünk el ebédelni, vonuljunk vissza a hűvös szobába, hogy utána újult erővel folytathassuk a pancsolást egy kellemesebb napszakban. A napozást mindenképp függesszük fel, s inkább délelőtt kilenc-tíz között, és délután négy után feküdjünk ki a napra, de akkor se órákra.

4. Értékeinket hagyjuk otthon!


Nem érdemes túl sok mindent kivinni a strandra, mert a legtöbb esetben úgyis ott hagyjuk a parton cuccainkat. Ezért, ha valamit nem szeretnék bevinni a medencébe, vagy a tóba akkor azt, ha tehetjük, egyáltalán ne vigyük sehova. Érdemes a féltett ékszereket még otthon levenni, s a telefonra sem feltétlenül lesz szükségünk a fürdőzés közepette. Pénzből is csak annyit vigyünk, ami szükséges. Ha senki sem tud értékeinkre vigyázni, akkor érdemes venni egy vízálló tasakot, amit akár a nyakunkba is akaszthatunk, s abba belerejthetjük pénzünket.

5. Csak óvatosan az étellel!

Nincs strandolás palacsinta, és lángos nélkül, a fagyikat már nem is említve. Viszont jól nézzük meg, hogy hol szeretnénk vásárolni, és azt is, hogy hány órakor. Nem egyszer látni olyat, hogy a hűtőre végig odasüt a nap, s ha már délután négy óra van, akkor inkább hanyagoljuk a jégkrémeket. Fagyiból se vegyünk meg olyat, ami egy kicsit is gyanúsan néz ki, mert a kiolvadt hideg édességek cseppet sem egészségesek, s ha nem szeretnénk a nyaralás további részét fekve tölteni, akkor legyünk óvatosak. Sokan már azt is tapasztalhatták, hogy a kikért étel nem pont olyan, mint amilyennek szerették volna. Furcsa íze van a túrós palacsintának, hideg a tejföl a lángoson. Ne együnk meg semmi olyat, ami egy kicsit is gyanús lehet, ezért előtte mérjük fel a terepet. Nézzük meg, mások mit esznek, milyen a büfé, és az alkalmazottak.

6. Irány a zuhany!


Hiába fürödtünk egész nap a vízben, ne felejtsük el, hogy az nem éppen tiszta, és egészséges. A medencék klórosak, a Balaton pedig koszos. Bőrünket, hajunkat egyaránt kiszárítja, ezért a nap végén mindenképp menjünk egy el nagyot tusolni, és ha lehet, hajunkat is ápoljuk le.

7. Felejtsük el a sminket!

Ez leginkább a hölgyekre vonatkozik, a férfiakat talán kevésbé érinti a smink problémája. A nők előszeretettel festik magukat a strandon is, pedig nem kéne. A víz amúgy is lemossa, a vízálló termékek pedig nem túl egészségesek. Ha mégis a könnyed, nyári smink mellett döntünk, akkor kerüljük el a napozást, mert az erős sugárzás akár bele is égetheti a bőrünkbe az alapozót.

8. Forró pillanatok a strandon

Nem egyszer fordul elő az emberrel, hogy párjával nem tudja megvárni, míg beérnek a négy fal közé, hanem ott helyben szeretnének egymásnak esni a vízpart kellős közepén. Ezzel semmi baj sincsen, csak egy-két dologra kicsit figyeljünk oda. Ha egy öltözőt szemelünk ki, és nem nagyon szeretnénk hallgatóságot, akkor próbálkozzunk egy távolabbi, kevésbé forgalmas kabinnal. Ha a vízben szeretnénk csinálni, arra leginkább egy kevésbé forgalmas partszakasz alkalmas, esetleg egy saját medence a kertben. Figyeljünk oda, hogy mennyire mélyül hirtelen a víz, nehogy a nagy hévben elsodorjon minket. Emellett a különböző fertőzésekkel is számoljunk.

9. Azok az esti fürdőzések

Nincs is szebb, mint a barátokkal betámadni éjjel a Balatont. Az esti fürdőzéseknek megvan a maga varázsa, hiszen ekkor szinte senki sincsen a vízben, az idő is kellemes, a csillagok is szépek. Akár egy romantikus randi helyszíne is lehetne az esti vízpart, pár dologra kell csak vigyázni. Ha estére csak pár fokkal is lehűl a levegő, a vízből kijövet már nagyon fázhatunk, ezért az se baj, ha több törülközőt viszünk magunkkal. Túlságosan ne ússzunk bele a vízbe, mert a sötétben sokkal nehezebb tájékozódni, s felmérni a távolságokat.

10. Hol is van a gyerek?

Nem egy fürdőzés torkolt már apróbb balesetekbe. Lábtörés, zúzódás, vagy egy betört koponya. A medencék között óvatosan járjon az ember, s a gyerekére is fokozottan ügyeljen. Ne hagyjuk, hogy futkosson a vizes kövön, s amelyik medencére ki van írva, hogy tilos az ugrálás, ott tényleg tilos az ugrálás. Soha tévesszük őt szem elől. Nem is hinné az ember, hogy mennyi veszély fenyegeti a gyerekeket, ráadásul egy zsúfolt strandon könnyen el is tűnhetnek.

Reméljük a HírExtrának sikerült pár hasznos tanáccsal szolgálnia, s így máris felkészültebben vágnak neki a nyári fürdőzéseknek.