Magyar siker lehet: energia a tornádóból

Tornádót generálni, majd ebből energiát kinyerni. A jövő energiaellátásnak egyik alappillére lehet az új technológia. A további kutatásokban, fejlesztésekben, a szerkezet előállításában Magyarország lehet az egyik éllovas.

A feltaláló és a feltalás

Az ötlet Kiknadze Gennadij Iraklijevics tudós agyában született meg, miután 1976-ban a Moszkvai Kurcsatov Intézet munkatársa lett. Itt szervezte meg és hajtotta végre kutatását, mely az önszerveződő örvényáramlatokat vizsgálat. A folyamat tulajdonképpen a természet megfigyelése.

Az embert történelme folyamán rengeteg alkalommal segítette a környezete lemásolása. Gondoljunk a kamerára, mely a szemet utánozza, a mikrofonra, mely a dobhártyát, a pumpára, ami a szívet, a napkollektorra, mely a vesét. A példákat lehetne a végtelenségig folytatni. A tornádók tanulmányozása szintén sok használható információt tartogatott.

„Kiknadze professzor a Karakum sivatagban tanulmányozta a tornádókat. Miután modellezték a tornádókat, arra a következtetésre jutottak, hogy ez egy stabil, állandó forma. Tehát minden tornádó ugyanolyan. Rájöttek, hogyha a forma adja az energiát, akkor elképzelhető, hogy ez megismételhető és ember által is előállítható.” – mondta a HírExtra megkeresésére Dr. Kapás Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem docense.

A működés

A „mesterséges tornádó” abban az esetben, ha kellőképpen és megfelelő energiával van előállítva, akkor az egyik oldalon csupán 5 km/h szélre van szükség, hogy egy önszerveződő örvényáram keletkezzen. Így az erőmű másik oldalán tornádó erejű szél keletkezik, ami egy generátort hajt meg. Így nyerhető ki az elektromos áram.

Korlátlan lehetőség

Az előállított energia mennyisége tulajdonképpen korlátlan, ugyanis végtelen számú erőmű építhető, éppen a korábban említett minimális erőszükséglet miatt.

„A kutatások szerint egy szellő, tehát 5 km/h-s légmozgás is képes arra, hogy ezt az önszerveződő örvényáramlást elindítsa egy ilyen erőműben” - tette hozzá Kapás.

Abban az esetben, ha a fosszilis energiahordozók elfogynak - ami bizonyítottan nem sok idő - kénytelen lesz az emberiség ilyen alternatívákat találni. Korlátlanságról ebben az esetben szintén beszélhetünk, ugyanis a szél energiája kifogyhatatlan.

Környezetkímélő energia

A tornádó mintájára fejlesztett elektromos energia egy önfejlesztő folyamat révén keletkezik, így tulajdonképpen károsanyag-kibocsátás sincs: használatával nem szennyeződik a környezet és az energia mindig újratermelődik. Csupán a napenergia igénybevétele hasonlítható ehhez az eljáráshoz.

Kapás szerint „ennél környezetbarátabb energiát nehéz lenne előállítani. A napenergia és a szélenergia felhasználásánál aligha van környezettudatosabb megoldás. Még a vízenergia használata is nagyobb mértékben szennyezi környezetünket.”

Hazánk az elsők között

Még kísérleti stádiumban, csupán egy-kettő van a világon az önszerveződő örvényáram-generátorból, most építenek egyet Olaszországban, illetve a Párizsi Világkiállításon. Mivel Kiknadze professzor felajánlotta, hogy átadja tudását kis hazánknak, ezért minden alkalmat meg kell ragadnunk, hogy éljünk a lehetőséggel. 6-án Budapesten egy multinacionális vállalatnál, 7-én pedig Szegeden tart előadást a feltaláló egy tágabb körű, 20 szakembert és üzletembert felvonultató társaságnak.

A jövő

Annak ellenére, hogy a kutatásfejlesztés több tízmillió forintos és az esetleges kivitelezés akár százmilliókat is felemésztene, a jövőben olyan kedvező energiát lehetne előállítani, mely meghaladja a ma ismert szinte összes energiatermelési lehetőséget.

Jelenleg ezek még nagy szavaknak tűnhetnek, de a végtelen fogyasztás véges térben előbb-utóbb megkövetel más lehetőségeket. Ilyenek a nap, a víz energiái és a szélenergia új lehetősége, vagy az önszerveződő örvényáramokból nyert, tornádó mintájára készített energiafejlesztő rendszerek.