Kínai szuperemberekkel hódítja a világűrt

Nem csak Kína gazdasága és népessége növekszik robbanásszerűen, most már az űrben is aktívan jelen akar lenni. A jövőre felbocsátott elemet 2011-re tervezik csatlakoztatni.

Szuperemberek

Kína következő űrprogramjában olyan szuper asztronauták kiképzését szorgalmazza. A résztvevőknek olyan feltételeknek kell megfelelni, mely szinte emberfeletti teljesítményt, illetve fizikai állapotot igényel. Ez nem kevesebbet, mint 100 szabályt jelent. Shi Bing Bing, a Nanjiingi Légierő Kórházának egyik orvosa azt állítja, az új szabályok segítenek abban, hogy Kína az űrben is a legjobb legyen.

Az elvárások között irracionálisan szigorúak is szerepelnek. Ilyen például a rossz lélegzet, a testszag, vagy a folyós orr. Mr. Shi kórházában már el is kezdték a jelentkezők kiválogatását. Minden űrbe vágyónak átvizsgálják három generációra visszamenőleg a családfáját, és megnézik felmenőik szokásos betegségeit. Shi Bing doktor szerint olyan dolgok is hátráltathatják a küldetéseket, mint a rossz testszag. Véleménye szerint ez kihatással van a kollégákra.

Az űrbe jutók jelleme

Az asztronauták természetét is vizsgálják. A feladatra alkalmasabb az, aki vidám, jóhangulatú, könnyen alkamazkodik és rugalmas.

Kína 2003-ban bocsátotta fel az első embert az űrbe, az első űrsétát pedig Zhai Zhigang tette meg a tavalyi évben. Az ország hosszú távú célja saját űrállomást készíteni és Föld körüli pályára állítani.