Nyaralás Afganisztánban?

Új épületet emeltek az afganisztáni Bámiján városában, nem egy laktanyát vagy kórházat, hanem turisztikai tájékoztató központot. Miközben az ország déli részén a katonák a lázadók ellen harcolnak, az ország középső részén, Bámijánban a kormánytisztviselők és az adományozók idegenvezetőket képeznek és a szakszerű felszolgálásra oktatják az éttermi alkalmazottakat.

Afganisztán régóta nem arról ismert, hogy a turisták paradicsoma lenne, most azonban talán remény van a turizmus beindítására és arra, hogy újra normális helyzetet teremtsenek a közép-ázsiai ország egy kicsiny részén.

A turizmus képzési programot egy genfi központú iszlám szervezet, az Aga Khan Development Network finanszírozza egy 1,2 millió dolláros (194 millió forint) ökoturizmus program részeként. A turisztikai minisztérium illetékese szerint a turizmussal kapcsolatos összes kezdeményezést jelenleg nemzetközi adományozók finanszírozzák. Új-Zéland és Japán a legnagyobb ilyen donor a bámijáni programban.

Az 1960-as években Afganisztán nagy megállónak számított a hátizsákos turisták és a felüdülést keresők "hippi útvonalán". A külföldiek itt haladtak át az India felé vezető útjaikon, teaházakban álltak meg és megtekintették a sziklába vájt ősi óriás Buddha-szobrokat, amelyeket a tálibok 2001-ben elpusztítottak.

Most már bizonyos jelek arra mutatnak, hogy a turizmus ismét növekedésnek indult. Repülőtéri és szállodai adatok szerint június elejéig 400 külföldi látogatta meg Bámiján térségét, szemben a tavalyi év hasonló időszakának 180 látogatójával. Sokan közülük feltehetőleg dolgoztak is az országban, és eközben nézték meg a látnivalókat a térségben.

A pusztítás ellenére sok vonzó dolog van. A magasodó sziklabarlangok őrzik a Buddha-szobrok maradványait. Az ősi városokat pedig éppen azok a taposóaknák védték meg a fosztogatóktól, amelyek miatt veszélyes látogatni őket. Viszont október végére a fő történelmi helyszínek várhatóan aknamentesek lesznek. A Buddha-szobrok körüli övezetet már megtisztították.

Két és fél órás autóútra Bámijántól terül el Afganisztán első nemzeti parkja, amelyet júniusban avattak fel, a tükörsima Bandi-Amir tavak vidékén. Ezeket a csipkés, szürke és vörös sziklákkal körülvett tavakat az afgán Grand Canyon vidékének nevezik.
A kisvállalkozások száma is egyre növekszik. Hamarosan megnyílik egy pizzéria az elpusztított Buddha-szobrok lábánál. A turisták körében népszerű egyik helyi szálloda azon munkálkodik, hogy vezeték nélküli internethez jusson. Van már olyan hotel, főként üzletemberek szállnak meg ott, amely már rendelkezik WiFi-vel, ami akkumulátorról is működik, ha nem üzemel a generátor.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja turistautakat alakít ki a falvak között olyan megállókkal, amelyeket a helyiek üzemeltetnek.

Andrew Scanlon, a védett övezetek szakértője, aki az ENSZ-projekten dolgozik, elmondta, a szándékuk az, hogy fantasztikus szabadtéri élményeket biztosítsanak természetes tájakon. Scanlon félmaratoni futást szervez szeptember végére, összekötve a kulturális és a természeti tájakat Bámijánban. Az útvonal olyan övezeteken át halad majd, amelyek néhány éve még hozzáférhetetlenek voltak az aknák miatt.

Az amerikai külügyminisztérium utazási figyelmeztetése azonban még mindig arra hívja fel a figyelmet, hogy Afganisztán egyetlen része sem tekinthető mentesnek az erőszaktól és megvan a veszélye az egész országban a célzott vagy véletlenszerű ellenséges cselekedeteknek bármikor az amerikai vagy más nyugati polgárokkal szemben.