A cukorbetegekre leselkedő nyári veszélyek

A nyár a cukorbetegeket sem kíméli, elég egy elfertőződött láb, és amputálás lehet a nyaralás vége. Ennek az elkerülése csak egy kis óvatosságot igényel, ebben szeretne most a HírExtra segíteni.

A cukorbetegségről röviden
Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a leggyakoribb cukorbetegség a 2. típusú, melynek olyan társbetegségei vannak, mint a magas vérnyomás, az emelkedett vérzsír szint, a túlsúly, és a szív- és érrendszeri betegségek. Ha időben felismerjük, s kezeljük a problémát akkor gyógyítható a diabétesz. Szakorvosi segítséggel az összes szövődmény részben megelőzhető lenne.
Akármilyen jó is ez a nyári meleg, hőség, nem mindenki élvezheti gondtalanul. A cukorbetegeknek különösen oda kell figyelniük, mert a nyaralás nem várt következményekkel járhat. Ez az egyik legelterjedtebb anyagcsere-betegség, amely a meleg nyári időszakokban még nagyobb veszélyt jelenthet. Hazánkban több mint ötszázezer diabéteszes beteg ember él, ezért is fontos beszélni erről a problémáról.

Dr. Marton Anna, a Budai Egészségközpont diabetológus szakorvosa segít nekünk eligazodni ebben a szövődményes betegségben, és annak nyári kockázatairól is mesél.

Amit minden cukorbeteg átél

A cukorbetegség tünetei
„A legjellemzőbb tünetek közé tartozik, többek között a megnövekedett éhségérzet, a fáradékonyság, a szomjúság, valamint a gyakori vizelési inger. A gyakoribb, 2. típusú cukorbetegségre sokszor már csak a kialakult szövődmények, például szívbetegség vagy a potenciazavar hívják fel a figyelmet, markáns panaszokat sokáig egyáltalán nem okoz. A betegség ugyanakkor súlyos komplikációkhoz vezethet: jellemző a szemfenéki erek, a vese hajszálerei, vagy akár az idegrostokat ellátó erek károsodása, de a cukorbetegség – főleg magas vérnyomással, magas vérzsír szinttel vagy dohányzással szövődve – vezető oka a szívkoszorú erek és az agy érelmeszesedésének, infarktusának is” - dr. Marton Anna.
Azért alakul ki ez a betegség, mert a szervezet nem tudja a táplálékból kinyert a glükózt hasznosítható energiává alakítani, de ennek több oka is lehet. A cukorbetegségnek két típusa létezik, az 1-es változata az enyhébbik, ez esetben a vércukorszintet szabályozó inzulin termelése jelentősen lecsökken, vagy teljesen megszűnik.

A 2-es típusú cukorbetegség inkább felnőttkorban alakul ki, de mindenképp az számít a súlyosabbnak, s az elterjedtebbnek is. Manapság egyre több fiatalnál is észlelhető, ami rettenetesen veszélyes. Ha egy pár éves gyermeknél cukorbetegséget diagnosztizálnak, a legrosszabbra is fel kell készülnünk. A 2-es típusnál a hasnyálmirigy termel inzulint, de a hatását már nem tudja kellő mértékben kifejteni, így a sejteknek az inzulinérzékenysége csökken.

„A cukorbetegség sok egyéb, ritkább betegség tünete is lehet, de a hasnyálmirigy károsodása révén például alkoholizmushoz is társulhat. Másodlagos cukorbetegségnek a más belgyógyászati betegségek részjelenségeként jelentkező diabéteszt nevezzük” – mesélte Dr. Marton Anna.

Óvakodjunk a melegtől!

Diabétesz hazánkban
A Novo felmérése szerint itthon közel félmillió cukorbeteg él, viszont ugyanennyien élnek még, akiknél nem diagnosztizálták a betegséget. A felnőtt lakosságnak több mint a 8 százaléka cukorbeteg, de 2011-re ez akár 11 százalékra is nőhet. Nálunk is egyre több gyermek betegszik meg. Rájuk leginkább az 1-es típusú diabétesz a jellemző, de a 2-es típusa is egyre több embernél jelenik meg. Átlagosan évente 5 százalékkal nő az 1-es változatban diagnosztizált esetek száma.
Leginkább azoknak kell óvatosnak lennie, akiknek már súlyosabb stádiumba lépett a betegsége, az úgynevezett diabéteszes láb szindróma kialakulásának az esélye nagyban megnő nyáron. Ez a betegség egyik legsúlyosabb szövődményeinek egyike, a világon a legtöbb lábamputációt emiatt végzik el. Hogyan védekezhetünk ellene? Veszélyes, ha ilyenkor nyitott lábbelit visel a beteg, s így közlekedik, mondjuk a fűben, vagy a forró homokban mezítláb mászkál. Ekkor észrevétlen, apró sérülések keletkezhetnek a lábán, amely súlyos fertőzések és talpi fekélyeknek a kialakulásához vezethet.

„Különösen veszélyeztetettek azok a betegek, akiknél a cukorbetegség már alsó végtagi keringési problémákkal, érszűkülettel vagy idegkárosodással szövődött. A nyaralások alatti gyakori diétahibák következtében magasabb vércukorszintek további
kockázatot jelentenek, nem csupán a diabeteszes láb szindróma, hanem minden egyéb diabeteszes szövődmény szempontjából” – tette még hozzá a doktornő.

Védekezzünk!

Ha tudjuk magunkról, hogy már egy komolyabb stádiumba érkezett a betegségünk, akkor semmiképp se hagyjuk, hogy megsebezzünk lábunkat, viseljünk zárt cipőt, szellős hosszú nadrágot, vagy szoknyát. Kerüljük azokat a helyzeteket, amikor megkarcolhatjuk a bőrünket.

A diabetológiai időszakos kontroll vizsgálatokon beszerezhetünk speciális diétákat, megismerhetjük őket. Emellett a gyógykezelés segíthet abban, hogy ne érezzük magunkat kényelmetlenül a nyaralás alatt. Így könnyűszerrel elkerülhetjük a súlyos szövődményeket a nyaralás alatt, és élvezhetjük a kellemes kikapcsolódást. Ez azért is fontos, mert testi és lelki felfrissülést is nyújt egyben, amire minden embernek szüksége van.