Ha nem szerveznék ki a parkolást, ihatnánk este is a Terézvárosban? II.

Rendkívül érdekes fejlemények láttak napvilágot a tegnapi, Szabad Európa Társaság rendezvényén, ahol azt boncolgatták, miért rossz a terézvárosi alkoholtilalom. Az egésznek a Centrum kft-hez van köze?


Megkérdeztük - interjú Rabin Lászlóval

A minden logikát nélkülöző döntés mögött tehát egyértelmű, hogy a Rabin által említett "külső érdekek" állnak, így hát megkérdeztük a politikust, hogy szerinte melyek ezek az érdekek?

Az előterjesztő vagy roppant hanyag volt, vagy szándékosan halasztották az utolsó pillanatra a döntést. Tíz éve nyilvánvaló, hogy a szerződés 2009 szeptemberében lejár. Ehhez képest az utolsó testületi ülésen, június 25-én döntöttek a pályázat kiírásáról (ami természetesen annak kedvez, aki eddig is sikerrel pályázott rá - a szerk.). Ha valaki megtámadja a tendert, akkor továbbra is a Centrum-nál marad a parkoltatás, hisz meg kell hosszabbítanunk a szerződést. Botrányos.

Más érdekek írják felül az önkormányzat érdekeit. Az önkormányzat érdeke az, hogy lehetőségeit kihasználva maximális bevételre tegyen szert. A parkolás kiszervezésével viszont óriási összegektől esik el. A kerületi vagyonkezelőt alkalmassá lehet tenni ezen feladat elvégzésre - a testület többsége ennek a lehetőségét is elvetette.

A Hírszerző 2007-es cikke szerint MSZP-Fidesz üzleti szövetség áll a Centrum kft. mögött. Ön szerint is elképzelhető ez?


Ha ez igaz, akkor csatlakozott hozzá az SZDSZ is. A viccet félretéve, nem tudom pontosan, hogy ez most párt, vagy nem párt, vagy hogy pontosan kicsodák, de az egészen biztos, hogy nem Terézváros lakóinak érdekeit szolgálják.

Hogy lehetne felhasználni a parkolás önkormányzati szervezésével megtakarított összeget?

Terézváros éves költségvetése 13 milliárd forint, a parkolás kiszervezésének megakadályozásával pedig legalább évi egymilliárdot lehetne megtakarítani. Ebből a pénzből lehetne fedezni a további rendőri vagy közterület-felügyelői erők költségeit, de a csarnok felújításától kezdve igen sok más célra jutna belőle.

A végére egy nem idevágó kérdés: mi a véleménye a mostani SZDSZ-ről?


Az SZDSZ hónapok óta nem létezik. Amire kérdésével gondolt, az már csak Mesterházy Ernő magáncége.