Újabb szankciók az "Atomország" ellen

Újabb szankciókat rendelt el csütörtökön az ENSZ Észak-Korea ellen, hogy meghiúsítsa az ázsiai ország nukleáris terveit.

Susan Rice amerikai nagykövet hangsúlyozta, hogy az újabb korlátozások visszatartják majd Phenjant az olyan ügyletektől, amelyek révén finanszírozni tudja tömegpusztító fegyverek kifejlesztését és terjesztését. Pak Tok Hun, Észak-Korea ENSZ-képviseletének helyettes vezetője azt mondta, hogy országa nem fogadja el a BT szankcióit, mert azok nem oldanak meg semmit. Hozzátette, hogy a korlátozások nem okoznak kárt országának.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) az Észak-Korea ellen 2006-ban hozott szankciókkal egy időben létrehozott egy bizottságot, hogy az figyelemmel kísérje a korlátozások hatását és végrehajtását. Tagjai a BT-ben részt vevő államok képviselőiből áll.

A szankciótestület ez év áprilisáig nem volt különösen aktív, ami magyarázható azzal is, hogy nem volt egyértelmű a BT-n belül sem, hogy milyen mértékben lépjenek fel Phenjan ellen. Az Észak-Korea által idén végrehajtott második nukleáris robbantás, illetve az azóta, a BT szankciók tiltása ellenére megvalósított rakétakísérletek megváltoztatták a helyzetet.

A most előterjesztett korlátozásokat egyhangúlag fogadta el a bizottság. Támogatta azt Kína is, amely Észak-Korea legjelentősebb szövetségese és kereskedelmi partnere.

A bizottság által elrendelt korlátozások azonnali hatállyal léptek érvénybe és azokat a világszervezet 192 tagállamának végre kell hajtaniuk. Az intézkedések sorában észak-koreai tisztviselők elleni utazási korlátozások, illetve cégek pénzügyi alapjainak befagyasztása is szerepel.
Forrás: MTI