Fidesz: Nem az MSZP dönti el, ki mit mond

Egy demokráciában nem az MSZP határozza meg, hogy ki mikor és mit mond - közölte az MTI-vel a Fidesz-frakció Nyakó István csütörtöki nyilatkozatára reagálva.

A Nyakó Istvánnak címzett "Kérjük, olvasson!" felszólítással kezdődő közleményben a Fidesz úgy fogalmaz: "Bár ez egy szocialista politikus számára még húsz évvel a rendszerváltoztatás után is bizonyára feldolgozhatatlan, illetve fájdalmas is, ennek ellenére egy demokráciában nem az MSZP határozza meg, hogy ki mikor és mit mond."

A közleményben az MSZP szóvivőjének figyelmébe ajánlják a Fidesz honlapján is megtalálható, a párt kongresszusa által elfogadott, Fundamentumok című elnöki program egyik pontját - "egyik legfontosabb láncszemét" -, amely az önálló kormányzás gondolatát rögzíti.

A dokumentum e pontja így hangzik: "A Fidesz megcélozza a saját program alapján álló, önálló kormányzást, és mint eddig, ezután sem köt koalíciót a kommunista diktatúra utódpártjával és a szélsőségekbe hajló jobboldali pártokkal."

A Fidesz-frakció közleményében emlékeztetett Orbán Viktor szombati, a párt országos választmányának tisztújító ülésén elmondott beszédére, amelyben az előbbi gondolatot "egészítette ki" a Fidesz elnöke azzal, hogy ha lesz olyan kormány, amelyet ő fog vezetni, annak nem lesz sem MSZP-s, sem jobbikos tagja.

Nyakó István csütörtökön az MTI-nek úgy fogalmazott: Orbán Viktor a bálványosi szabadegyetemen mindig kinyilatkoztatásokat tesz: itt szokta elmondani azokat "az aranyköpéseket", amelyek a magyar szélsőjobb fülének és szívének oly kedvesek. Ha Orbán Viktor nem csak "vakításnak" szánta a mondatait, bizonyítsa tettekkel: mondja fel a Fidesz és a Jobbik politikai együttműködését minden önkormányzatban most, a tusnádfürdői szabadegyetemen - fűzte hozzá az MSZP szóvivője.

A romániai Tusnádfürdőn a héten kezdődött jubileumi XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáboron ("Tusványoson") részt vesz Orbán Viktor is. Az MTI úgy tudja, hogy a szombaton Traian Basescu román államfő is jelen lesz azon a vitán, amelynek keretében a Fidesz elnöke megtartja immár hagyományosnak mondható előadását.
Forrás: MTI