A lakosság fele bekapja az új vírust?

Thaiföld lakosságának mintegy fele, azaz 30 millió ember fog valamilyen módon kapcsolatba kerülni a H1N1 influenzavirussal, közülük 30-130 ezer ember fog olyan súlyosan megbetegedni, hogy kórházi ápolására szorul, a halálos áldozatok száma pedig 1200 körül várható.

A hatóság úgy számol, hogy a járvány összesen három évig tart majd. Thaiföldön az utóbbi két hétben ugrásszerűen emelkedett a megbetegedések száma. Eddig mintegy háromezren fertőződtek meg, a halálos áldozatok száma tizenhat.

A délkelet-ázsiai országban hat évvel ezelőtt viszonylag csendesen zajlott le a SARS (atípusos tüdőgyulladás) járványa, de súlyosan érintette a madárinfluenza. Ez utóbbi nemcsak az emberi megbetegedések miatt okozott gondokat, hanem erősen sújtotta a baromfiipart is. Thaiföld a világ egyik vezető baromfihús-exportőre.

Az újinfluenza-járvány tovább tetézi a vendéglátóipar problámáit is, hiszen egyre kevesebben vállalkoznak külföldi üdülésre. A thai turizmus a gazdasági válság és a zavaros belpolitikai helyzet miatt már eddig is komoly gondokkal küszködött.
Forrás: MTI