Egy könnyed borkóstolás?

Ittak már igazán jó, finom Cserszegi Fűszeresből készült bort? Nem? Akkor itt az ideje, hogy bepótolják! A HírExtra most házhoz viszi önöknek az ország egyik legfinomabb borát!

Bakonyi Károly neve mond valamit? Na jó, kérdezek könnyebbet. Cserszegi Fűszeres? Ugye beugrik? Talán egy-két, a hazai borászat remekeit ismerő olvasó szájában már össze is futott a nyál. Igen, a dunai borok egyik legjobb alapanyagáról, egy szőlőfajtáról van szó, melyet annak idején Bakonyi mester hozott létre keresztezés útján. Az e nemes fajtából készült borok idén immáron tizennegyedik alkalommal mérettettek meg a Cserszegi Fűszeres Országos Borverseny keretében.

50 finomabbnál finomabb bor

A Dunai Borrégió egyik jellemző fajtája a Cserszegi Fűszeres fehér bort adó fajta. Ezt bizonyítand idén Soltvadkert adott otthont a XIV. Cserszegi Fűszeres Országos Borversenynek, melyre az ország minden tájáról, mintegy 50 bormintát küldtek a borászok. Az eseménynek budapesti kihelyezett helyszíne is volt, a Duna Borok Kertje.

Hogy egyáltalán mi lehet egy fajta borverseny célja? Naná, hogy a fajta népszerűsítése! Ez a szőlő- és borfajta ugyanis mára – sok más fajtával együtt – hungarikummá vált. Ráadásul a Dunai Borrégió lelkesedése is érthető: a Duna által feltöltött területek talajszerkezete ugyanis kiválóan alkalmas ennek a keresztezett szőlőfajtának a termesztésére (csak a rend kedvéért: a Cserszegi Fűszerest az Irsai Olivér és a Piros Tramini keresztezéséből alkotta meg a fentebb már említett Bakonyi úr). Csak egy példa a Duna-menti borászok a Cserszegihez fűződő szakértelmére: Bács-Kiskun Megyének az idei „Megye Bor” választáson, a fehér bor kategóriában, egy Cserszegi Fűszerest választott a zsűri a megye legjobb fehér borának

Ön is megkóstolná?

De vissza a versenyhez: a tizennegyedik alkalommal megrendezésre került országos fajtaversenyre összesen 50 bort neveztek, három kategóriába: forgalmi-, termelői-, illetve muzeális asztali és tájborok. A zsűri természetesen neves szakemberekből állt, de csak a három legkiválóbb bort díjazta (a bor minőségének értékelése érzékszervi úton történik, fontos a bor illat- és zamatanyagának intenzitása, finomsága és harmóniája).

Az esemény budapesti kihelyezett helyszíne a Duna Borok Kertje volt, mely egy újszerű kezdeményezéssel online tette követhetővé a soltvadkerti borverseny eredményhirdetését. A Dunai Borok Kertje lényegében egy időszakosan üzemelő kis borsziget a Szabadság téren.

Mi, a HírExtra újságírói speciel maximálisan megértjük, ha ezek után kedvet kaptak egy kis Cserszegi Főszeresre, vagy bármilyen finom borra…