Világszám a magyar egészségügyben

A világon egyedülálló, hazai fejlesztésű hibrid képalkotó berendezést helyeztek üzembe csütörtökön a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma Nukleáris Medicina Központjában.

Székely Tamás egészségügyi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a méltán világhírű, magyar fejlesztésű berendezés rendkívül költséghatékony. A többszörös funkciónak köszönhetően egy berendezéssel végezhetők el az izotópos és a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok, illetve kezelések.

Tájékoztatása szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jelenleg valamivel több mint tízezer PET/CT-vizsgálatot finanszíroz évente. Az új hibrid képalkotó berendezésre nem terveznek új finanszírozást, azzal a PET/CT-vizsgálatok mellett el tudják végezni a szív- és érrendszeri SPECT-vizsgálatokat is - tette hozzá.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta: az OEP jelenleg 230 ezer forintot fizet egy PET-CT-vizsgálatért.

A múlt évben nem használták ki a rendelkezésre álló keretet: még 200 vizsgálatot lehetett volna elvégezni a rendelkezésre álló forrásból.

Székely Tamás szerint az egészségügyben is tudatos fejlesztéspolitikára van szükség.
Bagaméry István, a műszert kifejlesztő Mediso Kft. ügyvezetője elmondta: az új épülettel együtt megvalósított mintegy kétmilliárd forintos beruházás fedezetét saját forrásból, illetve hitelből teremtették meg.

Beszámolt arról, hogy az egyetemi-ipar kooperáció eredményeként Magyarország egyik legmodernebb nukleárismedicina-laboratóriuma jött létre Debrecenben.

Az új nagy felbontóképességű, költséghatékony berendezéssel egy műszakban évente hatezer beteget lehet megvizsgálni.

Paragh György egyetemi tanár, a DEOEC elnöke elmondta: a készülék új fejezetet nyithat a daganatos betegségek, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések diagnosztikájában is. A CT segítségével jól látható az erek anatómiája, a SPECT készülék a szívizom vérellátását térképezi fel, míg a PET-vizsgálattal a szívizom életképessége is meghatározható - magyarázta a részleteket a professzor.

Gulyás Balázs, a stockholmi Karolinska Intézet egyik nukleárismedicina-központjának vezetője közölte: a debreceni az egyetlen, a három funkciót egyesítő berendezés a világon, város ezzel megelőzte még a nagy múltú, jól felszerelt nyugati nukleárismedicina-központokat is. A professzor felidézte, hogy a Lajta vonalától keletre Debrecenben jött létre az első PET-központ 1993-ban.

Fésüs László akadémikus, a Debreceni Egyetem rektora hozzátette: az immár négy épületből álló központból nem csak magyarországi PET-(pozitronemissziós tomográfiás) centrumokba, hanem külföldre is szállítanak a daganatos megbetegedések PET-vizsgálatához radiogyógyszereket.

A pozitronemissziós tomográfia a komputertomográffal (CT)-vel készített sorozatröntgen-felvétellel szemben nem csak a szervek anatómiájáról (térbeli struktúrájáról) ad információt, hanem a szövetek megváltozott anyagcseréjéről is, így segítségével kimutathatóak egyebek között a daganatos elváltozások.

A SPECT (Single Photon Emission Computed Tomography) szintén képalkotó technológia, segítségével többi között az agyi vérellátási zavarok különbözőbb fajtáit mutatják ki és lokalizálják.
Forrás: MTI