A nyári szünet többet árt, mint használ? Milyen veszélyek leselkednek gyermekeinkre?

Gyermek, szülő egyaránt várja a nyári szünetet, ami egyenlő a jó idővel, pihenéssel, nyaralással. Igen ám, de sajnos veszélyeket is rejt magában a vakáció. Szakértővel beszélgettünk.

Az utolsó osztályfőnöki óra, utoljára másszuk meg a lépcsőt, még egy utolsót firkantunk a padra, majd amint elhangzik az utolsó csengőszó, rohanhatunk is ki a kapun, hiszen közel három hónapos szabadság vár ilyenkor minden tinire, hirtelen azt sem tudják, hogy mivel töltsék el ezt a hosszú, napfényes időszakot.

Nemcsak a fiatalok nem tudják, hogy örömükben mivel is foglalatoskodjanak az iskolamentes időszakban, hanem a szülők sem. Ugyanis ilyenkor rengeteg mindenre kell gondolni, ami amúgy eszébe sem jutna az embernek. Mit egyen a gyerek? Ki fog rá vigyázni? Nem kerülhet-e könnyen bajba? Mivel kössük le? És még sokáig lehetne sorolni az aggódó szülőkben felmerülő kérdéseket.

Sok „veszély” fenyegeti ilyenkor a tinédzsereket: akár a túlzott internet használat, a nyári balesetek, vagy az elhízás.

A HírExtra felkereste Deliága Éva gyermekpszichológust, hogy segítsen nekünk megnevezni a nyári veszélyforrásokat, és megoldást is találni rájuk.

Hogyan vigyázzunk gyermekeinkre?

A túl sok szabadidő veszélyei
„Ha nem sikerül megoldani a vigyázást, akkor a legnagyobb veszély az, hogy végtelen szabadidő nyílik meg a gyermek előtt, amit ha nem sikerül értelmesen eltölteni, akkor unatkozni fog. Ha a szülők megengedik, hogy az utcán legyenek, a játszótereken, akkor rengeteg veszély fenyegeti őket. Kiszaladhat az autó elé, de akár rossz társaságba is keveredhet, vagy a legrosszabb esetben egy rossz szándékú felnőtt is megkörnyékezheti.” – Deliága Éva.
„A nyári szünet mivel elég hosszú, ezért nagy problémát szokott okozni a szülőknek, hogy erre a több mint hat hétre hogyan oldják meg a gyermekek felügyeletét. Inkább az iskoláskorúakkal adódnak gondok, mert az óvodák közül általában valamelyik mindig vállal nyári ügyeletet, s az akkor az egész szünet alatt nyitva van. Így legalább maga a gyermekvigyázás megoldott” – mesélte Deliága Éva gyermekpszichológus. Szerinte a nagyobbakkal e téren sokkal több a probléma.

Az ő esetükben már fizetős táborokat kínálnak az iskolák. Nyílván az összes hétre ilyen elfoglaltságot lehetetlenség leszervezni, s anyagilag sem kivitelezhető. Mivel a legtöbb embernek csak húsz szabadnapja van egy évre, így még nehezebb ez az egész gyermekelhelyezős mizéria.

Érdemes egy olyan tábort, vagy külön programot választani, ami a gyereknek megfelelő. Általában második, harmadik osztályban szokás őket beíratni valahová. Jó, ha olyan szemelünk ki elsőnek, ahonnan a gyerek este hazajöhet. Az ott alvás már inkább harmadik, negyedik osztályos gyerekeknek ajánlott.

A szünet a züllés ideje lenne?


Praktikák: így vigyázzunk csemeténkre!
„A mobiltelefonoknak hála, ma már napközben is rá lehet csörögni a gyerekre, így könnyen lehet őt irányítani, segíteni neki. Érdemes több szülővel, rokonokkal összefogni. Ha esetleg van valakinek nyaralója, oda le lehet vinni több gyereket is, hogy soha ne legyenek egyedül. Természetesen a nagyszülőkről se feledkezzünk meg” – tanácsolta Deliága Éva.
Megkérdeztük Deliága Évát, hogy tud-e esetleg valamilyen statisztikát, sajnos ilyenről még ő sem hallott, de ennek ellenére egyetért a kérdéssel. „Nyilván laikusan azt lehet feltételezni, hogy ha több szabadideje van a gyereknek, akkor nagyobb az esélye, hogy bandákba verődik, ez főleg a lakótelepen élőkre jellemző” – mesélte a gyermekpszichológus.

Sajnos, ha nincsen olyan tevékenység – sport, vagy nyaralás, esetleg kirándulás –, ami leköti a fiatalokat, akkor könnyen előfordulhat, hogy unalmukban valami olyannal töltik ki a felesleges idejüket, amivel nem kéne. Akár gondolhatunk rongálásra, grafitizésre, vagy bármilyen csínytevésre, de idősebb korban már a bűncselekmények is szóba jöhetnek.

Újra az iskolapadban

Nemcsak nyáron adódhatnak problémák, hanem bizony szeptemberben is, mikor újra vissza kell szoknia a fiataloknak az iskolához, a korán keléshez, és a mindennapi tanuláshoz. A tanárok is szeptemberben szoktak azzal szembesülni, hogy a hat hét alatt mennyi mindent elfelejtettek a gyerekek.

„A gyereknek újra meg kell szoknia, hogy korán felkelljen, és időben beérjen a suliba, ahol végig kell ülnie a tanórákat. Fontos, hogy a gyereknek legyen egy napirendje, ilyenkor érdemes már augusztus végén előrébb hozni a lefekvés idejét, ez is nagy nehézséget szokott okozni az iskola kezdéskor” – mesélte a szakember, aki szerint sok időt kell ilyenkor a gyerekkel tölteni.

A nyári szünet és a plusz kilók


Régebben még természetes volt, hogy ha vége az iskolának, akkor a gyerekek egy percet sem töltenek bezárva. Irány a város, strand, haverok, bicikli, csajozás és a megannyi jobbnál jobb program. Ma már ez nem feltétlenül van így, sokkal több fiatal kényelmesedik el, és a szünet legnagyobb részét otthon tölti a számítógép, vagy az X-Box előtt.

Mivel kizökkennek a mindennapi rutinból, és akárhogy is nézzük, az iskola egyenlő volt a testmozgással, így könnyen felszökkennek azok a plusz kilók. Nem esznek rendszeresen, többet nassolnak, mivel a szülő vesz egy csomó mindent, nehogy éhezzen gyermeke. Ő pedig rendre meg is eszi őket.

Egy amerikai felmérés alapján az eleve túlsúlyos gyerekek a szünetben még több kilót szednek fel, de ez ugyanúgy elmondható a normás testsúlyú fiatalokról is, csak az ő esetükben kevesebb plusz kilóról beszélünk.

Fenn áll a butulás veszélye is


Nem minden tanár, és szülő ért egyet a több mint két hónapos szünettel, ugyanis nemcsak ellustulnak a gyerekek, hanem sokat felejtenek is. Kiesnek a tanulás rutinjából is. Ezzel a gyerekek már nem feltétlenül értenek egyet, mert a legtöbb diák átlagán jól látszik, hogy a suli kezdés első hónapjaiban sokkal jobban teljesítenek, mint később. Jót tesz nekik a szünet, ahol kipihentetik a fáradalmaikat.

Azért nem kell annyira vészesen komolyan venni a fentebb felsorolt problémákat, mert egy kis odafigyeléssel, és törődéssel könnyen meg lehet akadályozni, hogy a nyári szünet kudarc legyen. Ha betervezünk több nyaralást, felhívjuk a nagyszülőket, rokonokat, és barátokat, esetleg egy-két táborba is elküldjük a gyerekeket, akkor biztosan nem kell sok időt egymagukban tölteniük.