Hétfőn eldől, hogy kihúzzák e a mocsárból a lakáshiteleseket

Már hétfőn elfogadhatja a parlament a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvényjavaslatot.

Az Országgyűlés márciusban már elfogadott egy, munkanélküli lakáshiteleseket segítő, állami kézfizető kezességvállalásról szóló törvényt, ám azt az Európai Bizottság (EB) még nem hagyta jóvá.

A kormány az új jogszabályban ezt a törvényt is módosítná, kiterjesztve a támogatást a munkával rendelkező, de anyagilag megrendült adósokra is. Az önkormányzatok elővásárlási jogot kapnának a hitelüket fizetni nem tudó adósok lakásaira; 2009. szeptember 30-a helyett 2010. június 30-ig lehetne jelentkezni a programra.

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy az EB mikor hagyja jóvá a törvényt. Az MTI információ szerint az unióval az egyik vitás kérdés a 100 százalékos mértékű állami kezességvállalás, ezért a kormány ezt is módosítaná. A munkanélküliek esetében az állami kezesség mértéke 80, a nehéz helyzetű, de munkával rendelkezők esetében pedig 70 százalék lenne.

Kékes Tibor az MTI-nek elmondta: a törvény megteremti annak feltételeit, hogy az önkormányzatoknak a Magyar Fejlesztési Bank által kedvező feltétekkel biztosított hitel adjon lehetőséget a lakások megvásárlására árverésen. A korábbi lakástulajdonosok a helyhatóságoktól bérelnék vissza az ingatlanjaikat, nem fizetnék sem a törlesztőrészletet, sem a közös költséget.

A másik csoport, amely ugyan meg tudja tartani a lakását, de számára gondot jelent a megnövekedett törlesztőrészlet fizetése, állami garanciavállalás mellett két évre áthidaló kölcsönt kérhet a banktól.

Ehhez több feltételt is teljesíteniük kell, például csak azok vehetnek részt ebben a programban, akiknek a törlesztőrészlete az eredetihez képest 30 százalékkal megemelkedett. A kezességvállalást kérőknek a két év alatt a lakáscélú kölcsön folyósításkori első, nem akciós törlesztőrészletével azonos összegű törlesztés megfizetését kell vállalniuk.

Tóbiás József pénteken azt mondta: azt javasolják a kormánynak, hogy amíg az EB rá nem bólint a törvényre, kezdeményezze a bankoknál, hogy ne lakoltassanak ki családokat, ha nem tudják fizetni lakáshitelük megnövekedett törlesztőrészletét, és ne árverezzék el lakásukat.

A lakáshitelesek megsegítésére - e törvénymódosítás mellett - a kormány ősszel kezdeményezi a magáncsőd intézményének bevezetését is.
Forrás: MTI