Gyurcsányék állnak nyerésre

Részítéletet hirdetett a Fővárosi Bíróság pénteken a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter ellen indított polgári perben; a közérdekű adatok nyilvánosságához fűződő jog megsértésének megállapítására irányuló kérelmet a bíróság elutasította.

A bíróság a felperesek keresetét az államháztartás állapotáról szóló jelentés kiadása kapcsán elutasította - mondta az ügyben eljáró bíró.

A bíróság ugyancsak elutasította a választás szabadságához való jog megsértésének megállapítására irányuló kérelmet.

A részítélet ellen 15 napon belül lehet fellebbezni.A felperesek egyebek mellett fejenként százezer forintot követelnek azért, mert a 2006-os országgyűlési választások előtt a volt kormányfő szerintük nem engedte nyilvánosságra hozni a költségvetési adatokat, és ezzel sérült a szabad választáshoz való joguk.

Pataki Árpád közölte, azért született részítélet, mert a negyedrendű alperes (Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára) vonatkozásában nem hozott döntést a bíróság.
Eredetileg 199 magánszemély indította a pert, amelytől azóta többen elálltak. A pénteki tárgyaláson 12 felperes jelent meg.
Forrás: MTI