Olaszország kész a foglyok fogadására

Olaszország kész befogadni a guantánamói támaszpont börtönében őrzött foglyok közül néhányat, de egy ilyen lépést csak az Európai Unió többi országával összehangoltan tesz meg - jelentette ki az olasz kormányfő a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjúban.

A szombaton felvett, de hivatala által hétfőn közzétett beszélgetésben Silvio Berlusconi emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államokat segíteni kell a guantánamói probléma megoldásában. "Nem hihetjük, hogy csak az Egyesült Államok harcol mindannyiunkért" - mondta.

Az amerikai szenátus a múlt héten megakadályozta Barack Obama elnöknek a börtöntábor bezárására tett kísérletét azzal, hogy megtagadta az ehhez szükséges 80 millió dollár megszavazását.

A demokrata párti honatyák többsége egyetért abban, hogy a nemzetközi jogvédők és számos kormány által a jogsértések miatt évek óta bírált Guantánamót be kell zárni.

Egyúttal azonban részletesebb tervet követelnek az elnöktől a 240 terrorista-gyanús fogoly sorsára vonatkozóan. Washington azt szeretné, ha más államok is befogadnának néhányat a szabadon bocsátandók közül.
Forrás: MTI