A legkeményebbek most Frakk és Pom-Pom pólóban nyomják

Újra divatba jönnek a nyolcvanas évek mesehősei. Többek közt Frakk, Lukrécia, Szerénke, Pom-Pom, Picúr, Madárvédő Golyókapkodó, Radírpók, Kukori és Kotkoda kerülnek fel egy magyar divattervezőnő pólóira.

Magára vessen, aki nem tudja ki az a Pom-Pom és Picúr, Kukori és Kutkoda, vagy épp Frakk és Lukrécia. Az említett magyar mesehősök még abból a korból valók, mikor a mesék nem verekedésekről, öldöklésről, háborúról szóltak, hanem barátság, összefogás és nem utolsósorban a humor volt az elsőrendű érték. No meg a határtalan fantázia. Ezek a hősök abban a korban lettek "sztárok", amikor a felnövő generációnak e szóról még fogalma sem volt, hiszen minden ízükben gyermekek voltak nem pedig fogyasztók.

Egy izgalmas kezdeményezés most újra ismertté teheti a régi figurákat. Ahogy Miki Egér is elmúlt már 80 éves mégis töretlenül népszerű, úgy Csukás István Festéktüsszentő Hapci Benője vagy Gombóc Artúrja sem kopott el néhány évtized alatt.



Bejött a dolog


J Csonka Hedvig divattervezőnő úgy döntött, hogy megpróbálja újra népszerűvé tenni ezeket e figurákat. Megszerezte a mesefigurákhoz kapcsolódó jogokat, és nekiállt a tervezésnek. A húzás bejött. Szinte még kész sem lett az első kollekció máris elérhetetlen, hiszen mindig csörög a telefonja, az érdeklődök nagy száma miatt.

A nagy érdeklődés miatt a divattervezőnő elhatározta, jótékony célra fordítja a népszerűséget, hogy ezzel is támogassa a magyar meséket. Hedvig mellé mára egyre több celebritás állt, akik örömmel népszerűsítik kedvenc figuráikat, céljuk ezzel, hogy a gyermekek ne feltétlenül a sokszor agresszív külföldi meséken nőjenek fel, hanem ismerjék azokat a magyar figurákat, akik saját gyermekkorukat is megédesítették.

A celebek

A sztárok egy része – Pachmann Péter, Tatár Csilla, Cseke Katinka, Seres Dani, Madár Vera, Zimány Linda, Dukai Regina, Sári Évi és még sokan mások - ellátogatott abba az árvaházba, amelynek lakói a mesepólókból származó nyereség egy jelentős részét megkapják.

Zsúfolásig telt a Hűvösvölgyi Gyermekotthon, amikor mesefigurás pólóba bújtak a sztárok, akik megajándékozták az otthon miden lakóját. A gyerekek szájtátva, a sztárok elérzékenyülve hallgatták ahogy Csukás István Pom-Pom kalandjait mesélte és többen rajzoltatták pólójukra Mata Jánossal, a Kukori és Kotkoda alkotójával a szeretett mesefigurákat.

Cseke Katinka anyaként nehezen élte meg az eseményt. A színésznő könnyek között árulta el, kislánya úgy engedte el reggel: anya, hozol egy öcsikét?

"Mondtam neki, Panni, ez nem így megy - mondta meghatottan a Jóban Rosszban Böbéje. - Nagyon visszás azt állítani, hogy nagy élmény volt kinn lenni ezekkel a gyerekekkel, de mégis így van. Tényleg jó volt látni, mennyire örülnek nekünk, mennyire ki vannak éhezve a szeretetre, és boldogok, hogy ezt most egy rövid időre megkapják tőlünk. Csukás Istvánnal pedig külön jó volt találkozni – mesélte a színésznő.



Visszaidézték a gyerekkort


Ada, a VIVA műsorvezetője szintén elérzékenyült a gyermekek láttán: Már a saját gyerekeim születése előtt is odáig voltam a kicsikért, az ikrek születése óta pedig még inkább meghatódom tőlük. Jó volt látni a boldog kis arcocskákat, és azt, hogy tátott szájjal hallgatják Csukás Istvánt, ahogy mesét olvas. Élveztem ezt a pár órát velük, és persze a gyerekkoromat is azonnal visszaidézték – Pom-Pom, Picur, és a többiek!

„A gyerekek nagyon közvetlenek és kedvesek voltak, megható volt látni az örömüket. És persze borzasztóan örültem, hogy találkozhattam Csukás Istvánnal, mert gyermekkorom meghatározó alakja, én is az ő meséit fogom majd olvasni a gyerekeimnek.” – mesélte Dukai Regina, akinek Frakkos pólóját teljesen összefirkálták az árvaház kis lakói.