Bajnai jön, a Reformszövetség megy

A Reformszövetség felbomlik, a Demokratikus Hálózat ellenzi személyét, de az MSZP-re sikerült ráerőltetnie gyors tempóját - egy átlagos nap Bajnai Gordon jelöltségének életéből.

Jól végzett munka, vagy politikai nyomás?

A Reformszövetség tavaly novemberben alakult meg, tagjai az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt és jelenlegi elnöke. Céljuk az olyan átfogó reformprogram kidolgozása volt, amely beépíthető a 2009-2013 közötti időszak társadalom és gazdaságpolitikai programjaiba - vagyis gyakorlatilag a válság magyar részének megoldása egy programmal.

A program elkészült, eljuttatták azt a parlamenti pártok vezetőihez és a kormányhoz, ezért munkájukat befejezettnek tekintik, így saját döntésük alapján megszűnnek - ezt várhatóan holnap jelentik be. A Reformszövetség tagjai azonban továbbra sem hagynak fel a közéleti szerepléssel, csak nem a szervezet színeiben teszik majd ezt.

Más források szerint azért bomlanak fel, mivel a szervezetnek hangsúlyos a politikai függetlensége és egyes politikai személyek „ráültek” a Reformszövetségre (Bajnai programja is az ő javaslataikból indult ki, a lényeges elemek kihagyásával - legalábbis eddig úgy néz ki). Ezt látszik megerősíteni az a tény is, hogy a szervezet csupán egy hete jelentette be, hogy március 23-án Glatz Ferenc vezetésével megalakította társadalompolitikai munkacsoportját - tehát minek alakítana valaki bármit is, ha épp meg akar szűnni?

Bajnai, az antiszociális nehézbombázó

Egy kis nyelvtan*
Az antiszociális szót, nagyon könnyen összekeverik az aszociális szóval, pedig nagyon nem mindegy. Az Antiszociális személyiségzavar vagy szociopátia, a nemzetközi betegség-osztályozási rendszereknek megfelelően a társadalomba való beilleszkedés súlyos zavara. a társadalmi kötelezettségek figyelmen kívül hagyása jellemzi, a hűvös közömbösség mások érzéseivel szemben. A frusztráció toleranciája alacsony, az agresszió nagyon könnyen megnyilvánul, így az erőszak is és az empátia teljes hiánya jellemző. Az ilyen ember nyitja föl a szomszédja hasát, csak mert kíváncsi, hogy mi van benne. Ellenben az aszociális ember „csupán” közösségellenes, társadalmi érzék nélküli, társaságkerülő, betegesen zárkózott. A legtöbb ember erre gondol amikor az antiszociálist mond - valószínűleg a Demokratikus Hálózat is.
A baloldali fiatalokat tömörítő Demokratikus Hálózat nem támogatja Bajnai Gordont és programjait. Ennek okát erős hasonlatokkal teletűzdelt közleményben jelzik, Bajnai elképzeléseit például radikálisnak és antiszociálisnak* nevezik. Néhány mondat ebből: „Nem támogatunk olyan kormányzati politikát, amelynek alapelve a "szociális szőnyegbombázás”. Nem tudjuk támogatni azt, hogy a válság árát csak a szegények és az egyre nehezebb helyzetben lévő középosztálybeliek fizessék meg. Nyers és kegyetlen döntések helyett humánus, körültekintő kormányzati politikát követelünk. Nem tűrhetjük, hogy a baloldali kormányzat egy konzervatív, neoliberális programot megvalósítva évekre szembe fordítsa a baloldallal a magyar társadalmat.”

Javaslatuk szerint felül kellene vizsgálni az állami nagyberuházásokat, a metro és autópálya építéseket, a multinacionális vállalatoknak nyújtott adókedvezményeket, és a kormányzati hozzájárulásokat - mivel ezek rendkívüli kiadásokat jelentenek. Gazdaságélénkítés helyett munkahelymegőrzésre és közmunkára költenének, így megelőznék hogy munkájukat elvesztett emberek tartósan kiszoruljanak a munkaerő-piacról. Felszólítják az MSZP-t, hogy „ne hozzanak elvtelen kompromisszumokat pusztán időnyerés céljából”, mivel az újabb árnyékot vet a baloldalra, és így félő hogy az teljesen kiszorul a magyar politikából.

A Demokratikus Hálózatnak két dologban mindenképpen igaza van: egyrészt a baloldal kiszorulását már az MSZP is felvetette belsőbb fórumain, másrészt a „neoliberális programban” lehet valami: a Bajnai által felolvasandó politikai nyilatkozat-tervezetbe az SZDSZ alig szólt bele - majd mindennel egyetértett -, míg az MSZP több lezsírozottnak hitt kérdést is próbált feszegetni.

Tessék szignózni, gyorsan, gyorsan!

A fent említett politikai nyilatkozat-tervezet is majdnem kész. A tervezet valójában nem más, mint azoknak a sürgető intézkedéseknek a számba vétele, amelyek "fájni fognak", azaz ezek elfogadásával tudhatja maga mögött a parlamenti többséget - hangsúlyozta Bajnai -, tehát magát a válságkezelő programot nem tartalmazza. Ezt természetesen mind a két párt képviselőinek alá kell írniuk: az MSZP - akadékoskodásai ellenére - péntekig megteszi ezt, az SZDSZ csak vasárnap, hisz kivárja az MSZP kongresszus végét. Ma még lesz egy frakciókonzultáció Bajnai részvételével - ha valami érdemleges megjegyzés ott még elhangzik, az bekerül a dokumentumba.

Bajnai Konkrét programjáról eddig csak annyit tudni, hogy mindenkinek „fájni fog”. Érkeztek hírek a hatalmas építőipari beruházások tervezetéről - persze EU-s pénzből -, közszférai bérbefagyasztásról, a 13. havi nyugdíj valamint a gáz és távhő támogatás megszüntetéséről, agrártámogatások visszanyeséséről, és a Gyed, Gyes átalakításáról is. Annyi biztos, hogy Bajnai minél előbb szeretne cselekedni, csakhogy vannak naivságára utaló jelek is.

Egy megszólalása szerint ha a programját következetesen, politikai vitáktól mentesen képesek végrehajtani, akkor nemcsak a nagyobb baj előzhető meg, de belátható időn belül visszatér az ország iránti bizalom is. Ám a Fidesszel az ellenzékben a „politikai vitáktól mentesen” kijelentés csak az álomvilágban létezhet. Egyesek szerint Orbán pártja hetek alatt egyenesen darabokra cincálja Bajnait, programostul, mindenestül.