Az energiaitalok veszélyei

A Henry Ford Kórház tudósai szerint a magas vérnyomással rendelkezők, valamint a szívbetegek jobban teszik, ha elkerülik az energiaitalok fogyasztását.

A kutatók szerint egészséges felnőttek esetében már napi két doboz energiaital is vérnyomás és pulzusszám emelkedést okozhat. Az EKG mérések eredményét az energiaitalok fogyasztása nem befolyásolja.

"Egészséges emberek esetében a vérnyomás és pulzusszám emelkedése nem jelent veszélyt, szívbetegeknél, valamint azoknál, akiknek amúgy is magasabb a vérnyomása, azonban komoly problémákat is okozhat" - nyilatkozta Dr. James Kalus a Henry Ford Kórház Betegellátási Központjának vezetője.

"A kutatási adatok alapján azt javasoljuk a magas vérnyomással, illetve szívbetegséggel élőknek, lehetőleg kerüljék az energiaitalok fogyasztását, mert az káros lehet az egészségükre" - nyilatkozta Dr. Kalus.

A tudósok szerint az energiaitalokban lévő koffein és taurin (egy nem esszenciális aminosav származék) a felelős a pulzusszám és a vérnyomás emelkedéséért.

Dr. Kalus szerint az energiaitalokat nem szabad összekeverni a sportitalokkal, amelyek szénhidrátokat és elektrolitokat tartalmaznak.

A kutatás során a tudósok 15 egészséges önkéntest vizsgáltak, akiknek napi két doboz energiaitalt kellett elfogyasztaniuk. A résztvevők vérnyomását, pulzusát, valamint EKG értékeit naponta többször ellenőrizték egy héten keresztül.

Az eredmények szerint a pulzusszám a hetedik napon 11 százalékkal emelkedett az első nap értékeihez képest. A vérnyomás értékek 7 százalékkal mutattak többet a hetedik napon.

"Az alanyok a kutatás idején nem végeztek semmilyen aktív mozgást - nyilatkozta Dr., Kalus - Amennyiben a mozgást is hozzávesszük, akkor ezek az értékek még jóval magasabbak is lehetnek, ezért mindenképpen óva intjük a szívbetegeket az energiaitalok fogyasztásától.
Forrás: medipress