Környezetszennyező a sok gyerek?

Felelőtlenek azok a párok, akik több mint két gyereket vállalnak, mert elviselhetetlen terhet raknak a környezetre - legalábbis ezt állítja a brit kormány környezetvédelmi tanácsadója.

Jonathon Porritt, a brit kormány Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke nem kis megrökönyödést okozott elképzelésével. Azt találta ugyanis mondani, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelem középpontjába népességnövekedés megállítását kell tenni a fogamzásgátlás és az abortusz propagálásával. A politikai vezetőknek és a környezetvédő aktivistáknak nem kéne félresöpörniük a napirendről, hogy a növekvő népesség milyen káros a környezetre - állítja a politikus.

A jövő hónapban nyilvánosságra kerülő bizottsági jelentésben az áll, hogy a kormányoknak jobb családtervezési politikával kellene csökkenteniük a népességszámot. "Úgy gondolom, hogy egy olyan álláspontot kell hangoztatnunk, amelyben kimondjuk: a kettőnél több gyerek vállalása felelőtlenség" - hangoztatta.

Az Optimális Népesség Alapítvány, amelynek Porritt a védnöke, kiszámította: minden gyerek, aki Nagy-Britanniában megszületik, élete során két és fél holdnyi tölgyfaerdőnek megfelelő szén-dioxidot éget el. A kampányszervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi 61 milliós brit lakosság 2028-ra már 70 milliósra duzzad a brit statisztikai hivatal adatai szerint. De nem csak a britek lesznek többen: a világ népessége a jelenlegi 6,7 milliárdról 2050-re várhatóan 9,2 milliárdra nő.

Jonathon Porritt, aki két gyereket nevel, azt tervezi, hogy befolyásos környezetvédelmi csoportokat győz meg arról, tegyék kampányuk középpontjába a népességkérdést. "Sok szervezet úgy gondolja, hogy ezzel nekik nem kell foglalkozniuk. Azt üzenem a Friends of the Earth-nek és a Greenpeacnek, hogy cserbenhagyják tagjaik érdekeit azzal, hogy nem tűzik napirendre a népességkérdést, mert úgy gondolják: ez túl kényes ügy" - hangoztatta Porritt, aki a brit Zöld Párt korábbi vezetőjeként most arra szólítja fel a kormányt: gondolja át családpolitikáját, még akkor is, ha ez azzal jár, hogy át kell csoportosítani a pénzt a gyógyításról a fogamzásgátlásra és az abortuszra.

Nem véletlen, hogy ezt a kényes kérdést éppen egy brit politikus veti fel, ugyanis Európában a szigetországban a legnagyobb a tinédzserterhességek száma. Porritt azt állítja, sok nő úgy szüli meg gyermekét, hogy nincs meggyőződve arról, anya szeretne lenni.
Forrás: inforadio