Jó hasznot hoztak az önkormányzati kötvények

A békési önkormányzat vezetője szerint a biztonságra törekedtek, amikor a 2007 év végén kibocsátott, mintegy kétmilliárd forint értékű kötvényük forgatását rábízták a Budapest Priv-Invest Kft.-re.

Izsó Gábor polgármester az MTI érdeklődésére pénteken elmondta: a város azért bocsátott ki kötvényt, hogy biztosítsa a tervezett fejlesztésekhez az önrészt. Korábban egy másik céggel álltak kapcsolatban, ám az nem a várakozásaiknak megfelelően teljesített, ezért tavaly nyáron állapodtak meg a fővárosi céggel.

A polgármester szerint a kft. megdolgozott a pénzéért, hiszen jelentős hasznot hozott a városnak tevékenysége.

Izsó Gábor nem kívánta közölni, hogy pontosan mennyi prémiumot fizetett ki Békés városa a cégnek.

Hangsúlyozta: amikor megállapodtak a társasággal, még senki nem számított arra, hogy ekkora változás lesz az állampapírok kamataiban, ettől függetlenül nem kívánják felmondani a megbízási szerződést.

Vantara Gyula, Békéscsaba első embere sajtószóvivőjén keresztül arról tájékoztatta az MTI-t, hogy jogszerű megállapodást kötöttek a budapesti céggel, és a tranzakciókból az önkormányzat számára realizálódott hasznot fejlesztésekre kívánja fordítani a város.

Tóth Károly szocialista országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy legalább 100 milliárd forintos összeg erejéig a Budapest Priv-Invest Kft.-t bízta meg értékpapírok forgalmazásával huszonöt olyan önkormányzat, amely korábban kötvényeket bocsátott ki, és hozzátette: tudomása szerint a cég egymilliárd forint feletti sikerdíjra számíthat.
"Biztos vagyok benne, hogy ezek a szerződések erkölcsileg elfogadhatatlanok, és a jó erkölcsbe ütköznek" - jelentette ki Tóth Károly.

"Nagyon szeretném, ha az állam felelős szervezetei, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a Pénzügyminisztérium és mindenki más, akinek feladata van, lefolytatná a vizsgálatokat" - tette hozzá.

Ennek a vizsgálatnak a képviselő szerint ki kellene terjednie például arra, hogy ez a tevékenység banki tevékenységnek minősül-e, és volt-e ilyen felhatalmazása a cégnek, valamint arra is, hogy közbeszerzéskötelesek voltak-e ezek a szerződéskötések.

Tóth Károly - mint bejelentette - arra kéri valamennyi önkormányzatot, hogy mondja fel azonnali hatállyal a szerződést, s javasolni fogja, hogy Békéscsaba perelje vissza a már kifizetett pénzt.
A Budapest Priv-Invest a képviselő-testületek felhatalmazásával ad befektetési tanácsokat az önkormányzatoknak - mondta el az MTI érdeklődésére pénteken Csapó Ágnes, a Budapest Priv-Invest Kft. ügyvezető igazgatója pénteken, Tóth Károly szocialista országgyűlési képviselő sajtótájékoztatójára reagálva.

Csapó Ágnes kijelentette: a Budapest Priv-Invest Kft. nem foglalkozik értékpapír-forgalmazással, ez tárgyi tévedés.

"A Budapest Priv-Invest - mint több más cég - befektetési tanácsadással foglalkozik, illetve az önkormányzatok kockázatkezelési és likvid pénzeszköz-kezelési szabályzatának elkészítésében vesz részt, és ezen szabályzat mentén - tőke- és hozamgarantált befektetési termékek vonatkozásában - befektetési tanácsadást végez" - mondta.

Megjegyezte: amikor Tóth Károly sikerdíjat említett, meg kellett volna mondania, mire vonatkozik a prémium. Szavai szerint a szerződések egyértelműen rögzítik, hogy milyen alaphozamszintet kell teljesítenie a befektetési tanácsadónak, és az általános gyakorlat az, hogy ha a tanácsadó ezt túlteljesíti, vagyis többletbevételt biztosít az önkormányzatoknak, akkor részesedik a többletpénzből.
Forrás: MTI