Kiállítás az M6-os leleteiből

A Kozármislenynél kiásott gyapjas mamut maradványa iránt volt a legnagyobb érdeklődés az első napon azon a tárlaton, amely az M6/M60-as autópálya Szekszárd-Bóly-Pécs között épülő szakaszának baranyai nyomvonalán előkerült régészeti leletek válogatott dara

Az épületbe és annak boltjaiba betérő vásárlóközönség tagjai közül többen hosszasan időztek az óriás növényevő tízezer éves csontjai mellett, voltak, akik fényképezkedtek is a lapockát, lábszár- és csigolyacsontokat őrző vitrin előtt.

Varga Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetének adjunktusa az MTI-nek azt mondta: az emberek reakciója nem meglepő, hiszen mamutlelet viszonylag ritka Magyarországon, ráadásul a Kozármisleny közelében kiásott 130 centiméter hosszú lábszárcsont a legnagyobb, melyet itthon valaha is találtak.

Hozzátette, hogy a bő leletanyagban sokféle állat csontjai, köztük ősbölényé és lajháré is előkerültek, elemzésük, kiértékelésük folyamatban van, s később várhatóan időszaki vagy állandó kiállításokon is feltűnnek majd.

A Feltárul Baranya múltja című, január 25-ig látható kiállítás a csontok mellett több száz tárgyat, köztük övvereteket, karpereceket, agyagedényeket, s egyebek mellett épületdíszeket is bemutat az neolitikumtól a késő középkorig terjedő időszakból. A szervezők azt tervezik: a tárlatot más városokba is elviszik, hogy minél többen megtekinthessék.

A Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának munkatársai 2005-2008 között mintegy 800 ezer négyzetméter területet tártak fel az épülő sztráda Baranyát érintő 30 kilométeres szakaszán, ennek során mintegy 430 ezer lelet került felszínre - több mint az elmúlt száz évben a megye egész területén.

A munkálatok során 27 ásatási felületen 15 ezer régészeti objektum, azaz gödrök, kutak, árokrendszerek, kemencék, házak maradványait találták meg. Jelentőségét tekintve a leletek közül kiemelkedik a szebényi római kori villaépület, az ezersíros versendi avar temető és a belvárdgyulai neolit kőárok.

A régészek olyan érdekességekre is rábukkantak, mint a neolitikum idején készült agyagszobrocskák, késő római sírok, fegyvert díszítő hun kori aranylemezek, antik formákat idéző kelta borkiöntő edények vagy egy épségben megmaradt római bronzüst.
Forrás: MTI