Elhunyt Delaney Bramlett

Delaney Bramlett amerikai gitáros, énekes, dalszerző és producer hétfőn egy epeműtét nyomán fellépett komplikációk következtében, 69 éves korában meghalt. Eric Claptonnal George Harrisonnal és másokkal zenélt együtt. Ő volt az egyik szerzője Clapton egyik

A zenész felesége szerint Delaney Bramlett hosszú hónapokon át betegeskedett, s ő utolsó lélegzetéig ott volt betegágyánál.

Évtizedeken át zenélt. A hatvanas években ismerte meg első feleségét Bonnie-t, aki tizenéves korától olyan elismert zenészek háttérénekese volt, mint Albert King, Fontell Bass vagy Little Milton.
A hatvanas évek végén alakult Delney and Bonnie nevű családi rhythm and blues együttesben hosszabb-rövidebb időre megfordult a korszak számos híressége: Claptonon és Harrisonon kívül játszott itt Leon Russell, Duane és Gregg Allman. Delaney Bramlett volt a producere Clapton 1970-ben megjelent első szólóalbumának.

Delaney Bramlett Leon Russell zongoristával és énekessel írta a Superstar című dalt, amelyet feldolgozott Luther Vandross, Usher, Bette Midler és a Carpenters együttes.

A saját dalaik közül kiemelkedett az 1971-es "Never Ending Song Of Love", amelyet számos énekes feldolgozott, köztük Ray Charles, Tammy Wynette és George Jones. A pár 1972-es Together című lemeze után elvált, s akkor zenei együttműködésük megszűnt.

A közös együttesben szereplő zenészekken kívül dolgozott John Lennonnal, Jimi Hendrix-szel, Janis Joplinnal, s ő volt a producere több híres muzsikus, köztük Etta James és Elvin Bishop lemezének.
Nemrégiben A New Kind of Blues címmel jelentetett meg albumot.
Forrás: MTI