Magyarok tárják fel a királyi székhelyet

Kambodzsai-magyar örökségvédelmi és idegenforgalmi megállapodás keretében egymillió dollár (több mint 206 millió forint) értékű projektben vesznek részt három éven át magyar szakemberek Kohker, a X. századi khmer királyi székhely föltárásában és idegenfor

A budapesti székhelyű Angkor Alapítvány elnöke, Jelen János, a projektfinanszírozó Magyar-Indokínai Társaság és a kambodzsai műemlék-felügyelőség képviselője a hét elején írta alá erről a szándéknyilatkozatot.

Siklódi Csilla tudományos titkár, a projekt résztvevője a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálattól (KÖSZ) elmondta az MTI-nek, hogy Zelnik István egykori diplomata, a Magyar-Indokínai Társaság tulajdonosa magánvagyonából finanszírozza a programot.

A tudományos titkár Kohkert a két királyi székhelyhez, Székesfehérvárhoz és Budához hasonlította. "Még a távolság is akkora a két kambodzsai település között" - tette hozzá

Kohker 81 négyzetkilométer kiterjedésű, érintetlen dzsungelben fekszik, s régészeti feltárását és idegenforgalmi hasznosítását tervezik és végzik magyar szakemberek.

A KÖSZ tudományos kutatási programot dolgoz ki, az Angkor Alapítvány szervezi a projektet, a Közép-európai Egyetem (CEU) régésze, Laszlovszky József pedig az örökségvédelmi programot dolgozza ki, és a szakmai irányítást is ő végzi.

A tervezésnek három pillére van: az épített örökség védelme, a természet (az erdő) megóvása és a területet övező négy falu lakosságának bevonása a munkába.

Csatlakozott a projekthez magánemberként egy erdőmérnök és egy olyan fiatalember, aki a Magyarországon tanult kambodzsaiakkal próbálja felvenni a kapcsolatot, hogy bevonja őket a programba. Ő már dolgozott önkéntesként az Angkor Alapítvánnyal Kambodzsában és vannak helyi tapasztalatai - tette hozzá a KÖSZ szakembere.

Elmondta még, hogy magyar feladat a próbaásatás, a teljes terület föltérképezése, s ehhez kell a KÖSZ szakértelme.
Forrás: MTI