Virágzik az illegális szeszgyártás

Szlovákiában a becslések szerint mintegy 30 ezer illegális szeszfőzde üzemel, míg azok száma, amelyek törvényesen működnek, mindössze 135.

A Szlovák Szeszfőzdék Egyesületének legújabb felméréséből kiderül, hogy az ország keleti vidékein, a hegyekben virágzik az illegális szeszfőzés, a legtöbb legális üzem pedig Nyitra és Trencsén megyében található.

Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is – tartja egy mondás Szlovákiában, de a szilván, almán, barackon kívül alkalmas még erre a célra a gabona, a szőlőtörköly és a borseprő is.
Az engedély nélküli szeszfőzdéket leginkább a garázsokban és a fészerekben rejtik el az emberek. A leleményes "mesterek" akár egy régi mosógépből is képesek desztillációs berendezést készíteni.

A bumm.sk hírportálnak a Nyitra Megyei Rendőr­kapitányság sajtószóvivője, Bozena Bruchterová elmondta, hogy a rendőrség nem vezet statisztikát az illegális pálinkaüzemekről, ebben az évben eddig csak egy ilyenre bukkantak Komárom közelében, Bátor­keszin (Bátorove Kosihy).

A vámhivatalokhoz gyakran érkeznek bejelentések illegális főzdékről, a legtöbb esetben a haragos szomszédok próbálnak így kellemetlenséget okozni egymásnak.

Az illegális pálinkakészítés bűncselekménynek számít Szlovákiában, amelyért akár két év szabadságvesztés is kiszabható.
Forrás: MTI