Fidesz: ezer milliárddal vág át minket Gyurcsány

A Fidesz félrevezetésnek tartja azt az ezer milliárdos gazdaságélénkítő csomagot, amelyet a kormányfő javasol. Pelczné Gáll Ildikó, az ellenzéki párt alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a költségvetésben nincs új forrás a gazdaságélénkítésre,

A politikus szerint "ezer milliárdos félrevezetésről" van szó, hiszen még a harmadik változatban benyújtott jövő évi költségvetésben sincs semmilyen új forrás a gazdaságélénkítésre.
Pelczné Gáll Ildikó szerint az ezer milliárdos csomag csak egy "újabb hazugság a sorban", a kormány ugyanis a már meglévő programok forrásait "gereblyézi össze", és akarja újra eladni, mégpedig úgy, hogy a programok értékét felszorozza egy fiktív számmal, és azt mondja, hogy ez hatásában ezer milliárdot ér.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt javasolta egy gazdasági csúcsértekezlet összehívását, amelyen a parlament gazdasági bizottságának keretei között egyeztetnék a gazdaság válság hatásainak csökkentéséről szóló programokat. Mint mondta, a kormány ezen a megbeszélésen alapjavaslatként ezer milliárd forintos válságkezelő-, gazdaságélénkítő csomagot mutat be.

Pelczné Gáll Ildikó szerint ugyanakkor a gazdasági operatív program 80 milliárd forintja, valamint az úgynevezett Jeremie program elemei - az Új Magyarország Mikrohitel, a garanciaprogram, a refinanszírozási hitelkeret és a kockázatitőke-hitel - összesen csak 265 milliárd forintot jelent. Mint mondta, ehhez számol hozzá a kormány még 100 milliárdot az uniós források átcsoportosításával, majd az így létrejött 365 milliárd forintot felszorozva azt mondja, hogy ez a csomag ezer milliárdot ér.

A fideszes politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a Jeremie program nem volt hatásos, hiszen eddig csupán 2,8 milliárd forintot tudtak felhasználni belőle, és körülbelül 600 vállalkozást érintett, miközben Magyarországon jóval 700 ezer felett van a működő vállalkozások száma, és ebből mintegy 450 ezer hatékonyan működő kis- és közepes vállalkozás van.

Mint mondta, a Fidesz a megszorítások helyett 10 milliárd eurós növekedési csomagot javasol, amelyből 5 milliárd az adócsökkentést szolgálná, a másik öt milliárd pedig a kis- és közepes vállalkozásokat(kkv) segítené az uniós források átszervezésével, tekintettel arra, hogy jelenleg a magyar kkv-k 3,3 százalékos arányban részesülnek uniós pénzekből.

A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc végleg bebizonyította, hogy nem megoldója, hanem súlyosbítója a válságnak. A miniszterelnök nem érti a válság természetét, következetesen szembemegy Európával, amikor adócsökkentési programok helyett megszorításokat vezet be, most is azt emberekre hárítja a rossz kormányzás felelősségét, "az emberek zsebében kotorászva" próbálja a válságot megoldani - fogalmazott.
Forrás: MTI