Bezárt az antiszemita kiállítás

Bezárt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban az az 1956-os kiállítás, amelyen a Népszabadság szerdai lapszámában megjelent cikk szerint Mindszenty József bíboros portréja alatt egy "felháborító, hazug, nyíltan antiszemita" szöveg volt olvasható -

A kiállításon a bíboros portréja alatt a napilap cikke szerint a következő szöveg áll: "Ő mentette a zsidókat, és mentette volna a magyarokat is, ha a zsidók hagyják".

Az időszaki tárlatot a park egyik külső kiállítóhelyén, a Világmagyarság házában rendezték. Az épület, amelyet a Magyarok Világszövetsége építtetett 1996-ban a honfoglalás ezerszázadik évfordulójának tiszteletére, csütörtökön délután már zárva volt. Az MTI tudósítója a park dolgozóitól azt a tájékoztatást kapta a helyszínen, hogy a tárlat már bezárt.

Horváth Gábort, az emlékpark igazgatóját az MTI nem tudta elérni.
Mészáros Gyuláné gazdasági igazgató elmondta, az intézmény elhatárolódik a kiállításon olvasható felirattól. Hozzátette: a tárlat nem az emlékpark rendezvénye, annak anyagát a Magyarok Világszövetsége állította össze.

Az emlékpark hétfőtől a téli nyitva tartás szerint működik, ezért valamennyi külső kiállítóhely - köztük a skanzen, illetve a Világmagyarság háza is zárva tart - tudatta a gazdasági igazgató.

A Csongrád Megyei Önkormányzat közleményében arról tájékoztatta az MTI-t, hogy mint az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Kht. többségi tulajdonosa az esettel kapcsolatban tájékoztatást kért a cég ügyvezető igazgatójától, s kérte a történtek teljes körű kivizsgálását. A Csongrád Megyei Közgyűlés sajtószolgálata ugyanakkor hangsúlyozta, az önkormányzat elítéli az antiszemitizmus minden megnyilvánulási formáját.
Forrás: MTI