Felhő a világhálón - A Microsoft megmutatja

Az IT-s világ (és ezzel valahol egész világunk) legnagyobb forradalmi lépésének tartják a számítási felhő szélesebb körű kihasználását, amelytől dollárbiliárdokat, az internet átalakítását, míg mások a világvége eljövetelét várják. Bármit is hoz, a Micros

Mi az a felhő?

A számítási felhő (cloud computing) egy viszonylag új fogalom. Központja a „felhő”, vagyis nem a gépünkön, hanem valahol a világháló éterében lebegő adathalmaz. A tervek szerint ezt a viharos részleget az adatokat feldolgozó nagy alkalmazásokra használják, így a felhasználó saját eszközére csak egy aprócska, ún. kliens kerül majd. Ez egyrészt az eddig egyre növekvő tárhely mennyiség rohamos csökkenésével, másrészt könnyen az internet közszolgálativá válásával járhat. Már a felhővel dolgozik a Google számos fejlesztése, a Salesforce és az egyik legnagyobb webáruház, az amazon.com is.



De nézzük meg egy kicsit gyakorlatiasabb szemmel: manapság a „modern ember” legalább ötfajta saját tulajdonba lévő kütyün keresztül képes csatlakozni a világhálóra, és csak reménykedhetünk, hogy ezekbe nincs benne a kedvenc hűtője, vagy akváriuma – röviden egyre több dologba szerelnek manapság netelérést, ami kezd természetessé válni. A felhőrendszer ezeknek az összeköttetését korszerűsíteni: mobiltelefonunkkal készített kép elkészítése pillanatában rákerülhetne a házi számítógép egy beállított mappájára, még akkor is, ha két földrész választ minket el az otthonunktól.

Microsoft reform

Már pár hónapja terjedt a pletyka hogy Kapu Vilmos (III. William Henry Gates - ismertebb nevén Bill Gates) és cége be kíván szállni a felhő-bizniszbe, de hogy ezért akár a Windowst is a kukába hajíthatja, az csak a napokban lett elképzelhető lehetőség. Ugyanis olyan új operációs rendszert tervez, ami teljes mértékben a számítási felhőn alapszik - és bár egyes verziója kompatibilis lesz a Windowsal - az elemzők szerint hamar kiszoríthatja azt. A neve egyes pletykák szerint Midori lesz, de még ebben sem lehetünk biztosak.

A Cloud Computing Platform néven futó projecttel elviekben minden felhős opció korszerűen kihasználható lesz. A fent említett példákon kívül a felhasználó eldöntheti, hogy melyik kütyüjére vagy szerverére kér egy bizonyos internetes szolgáltatást, vagy mobilban lévő GPS segítségével tájékozódhatunk párunk, gyermekünk, vagy akár skype partnerünk hollétéről - amennyiben ő is belegyezik. Kiküszöbölhetőek lesznek vele a szinkronizációs problémák, és a hirtelen szerver túlterheltségei gondok (ami például az IWIW-nél gyakran előfordult), hisz egy ilyen rendszer bármekkorára megnőhet, akármilyenként is indul. Minden integrálható lesz mindennel, cél a szoftver elválasztása a hardvertől. Várhatóan egy évbe telik majd mire meghódítja a világot és az eddiginél jóval nagyobb erőfeszítéseket tesznek majd a spamek és a vírusok ellen.

Round 1
Az első nagyobb párharc a Microsoft és a Google között a kereső harc volt: amikor a Google fölényesen elhúzott ellenfele (és mindenki más) előtt, akkor a Microsoft a kiváló Google-ból Yahoo!-ra vetett szemet. Bill, a cég értékén jócskán túltett ajánlatát nem fogadta el a Yahoo!, még többet akart. Végül a Google beavatkozása tett végső, nemleges pontot a hajcihő végére.
Az igazából ma kezdődő, és harmincadikáig tartó los angelesi PDC-n (Professional Developers Conference) fogják ismertetni a teljes projektet (szombat estig teljes hírzár volt az ügyben). Bátorfi Zsolt, a Microsoft fejlesztési szakértője eszerint az esemény hasonló ahhoz, mint amikor a cég 1993-ban átállt a DOS-ról a Windows-ra. „Egy új rendszer születésének lehetünk tanúi.” Annyi biztos, hogy a Microsoft az egyik legnagyobb adatközpont hálózatát építi ki a rendszerrel – amivel egy újabb területen kerül konkurenciába a Google-al, a keresők, a böngészők és az irodai programok után.

A felhő jövője

Bár még csak most születik, de máris vezetői reményeket táplálnak a felhőcskéhez, sőt egyes elkötelezett szakértők szerint a Web feltalálása óta a legnagyobb IT-s mérföldkő. Az előrejelzések szerint 2011 környékén százbillió dolláros piaci részesedéssel bekerülhet a top ötbe, és ezzel az összeggel a világ piacának 8%-át uralhatja. Felhasználóknak is örömhír, ugyanis a számos újítás mellett jelentősen csökkentheti az internetezés költségeit.



Több neves szakértő nyilatkozott pozitívan az „új világrend” egyik alappilléréről. Billy Marshall, CEO és az rPath feltalálója szerint: „Az ülés (első konferencia- szerk.) meg fogja mutatni azt az óriási rugalmasságot, megbízhatóságot és pénzügyi megtakarítást, amit a számítási felhő és a virtuális eszközök befolyása fog jelenteni.” Persze azt is megemlítik, hogy a cégeknek át kell majd állni az új rendszerre, ha nem akarnak lemaradni, ami bizony kisebb ideiglenes káoszt fog szülni – mint mindig.

Azt is meg kell jegyezni, hogy egy felhős felhasználó adatainak feltörése és manipulálása jóval nagyobb károkat tud okozni, mint egy hagyományos esetnél, ezért a biztonsági kérdéseken biztos hatalmas hangsúly lesz. Konkrét információkat és jelentős összhangot hozhat az első (Califonria, San Jose, november 19-21) és második (New York City, 2009. március 22-24) Nemzetközi Számítási Háló Konferencia és Vásár amin szakértők és vezetők tucatjai fognak felszólalni.