Királyi festőművész kiállítása

Doma-Mikó István magyar származású, Japánban élő képzőművész, a tongai királyi család udvari festőművésze képeiből nyílt kiállítás szerdán a moszkvai magyar kulturális intézetben.

Japánba közel 30 éve került, japán felesége révén. Azóta ott él, s egy főiskolán gyorsfestést és művészeti anatómiát tanít - mondta a megnyitón Doma-Mikó István az MTI-nek.

V. George Tupou királlyal, a Csendes-óceánban lévő Tonga szigetország uralkodójával véletlenül került kapcsolatba, amikor a király meg akarta festetni portréját, de nem talált megfelelő festőt. Ekkor Doma-Mikó Istvánt ajánlotta az udvar figyelmébe a művész egy ismerőse, s az uralkodó tetszését nyomban elnyerték a magyar festő portréi.

Kevéssel később kiállítást is rendezett ezekből az udvar, s ekkor nyerte el Doma-Mikó István az udvari festőművész címet.Arról, hogy ez milyen javadalmazással jár, nem kívánt szólni, elmondta viszont, hogy számos kitüntetésben részesült, s hogy kapott az uralkodótól egy aranyból készült palettát ajándékba. A család portréinak megfestése mellett feladatai közé tartozik egyebek mellett a különféle ünnepi üdvözlő lapok, naptárak tervezése az udvar számára - mondta.

Doma-Mikó István Füzesgyarmaton született 1951-ben, tanulmányait Budapesten, Los Angelesben, Tokióban és Oxfordban végezte. Képeit több mint 20 országban állították már ki, köztük a legnagyobb világvárosokban, például Párizsban, Londonban, és Los Angelesben. Alkotásai megtalálhatók egyebek mellett a japán császári és számos királyi, valamint egyéb magángyűjteményben is.
Moszkvában főként Japánban festett, és természetesen a tongai uralkodóház tagjairól alkotott portréiból készült válogatást mutat be.
Forrás: MTI