Újabb árverési rekord

Lucian Freud barátjáról és kollégájáról, Francis Bacon brit festőművészről festett két ismert portréjának egyike kelt el vasárnap egy londoni árverésen 5,4 millió fontért (1,9 milliárd forintért).

A Christie's aukciósház szakértői értékelése szerint a festmény a két XX. századi brit festőfejedelem meghitt, inspiráló barátságába enged bepillantást a szemlélőnek.Az 1952-ben festett másik Bacon-portrét húsz évvel ezelőtt ellopták egy berlini galériából, és soha többé nem került elő.

A pszichológus Sigmund Freud unokája 1933-ban emigrált Angliába, és a második világháború után kezdett festeni. 1945-ben ismerkedett össze Baconnel, és közeli jó barátokká váltak. Az egymásról festett képek még erősebbé tették ezt a kötődést. Bacon gyakran rajzolta meg Freudot, míg Freud mindössze két portrét festett barátjáról. Vasárnap az 1956-57-ben készült második mű került kalapács alá.

A munka nem készült el teljesen: a képen csupán a lefelé tekintő Bacon arca látható, körülötte fehérség halvány vázlatvonásokkal. A szakértők szerint Bacon Tangerbe rohant szerelme, Peter Lacy után, Freud ezért nem tudta befejezni a festményt.
Forrás: MTI