Peking után, nemzedékváltás

Minden olimpia egyféle korszakhatárt, több meghatározó versenyző számára végállomást jelent. Az MTI körkérdéséből kiderül, hogy több világbajnok, Európa-bajnok hamarosan befejezi pályafutását vagy már nem realitás számára a londoni részvétel.

Főleg vívásban jelent gondot, hogy a korábbi évek sikergenerációja mögött nincs erős közvetlen utánpótlás.
Két meghatározó szakember is befejezi eddigi tevékenykedését: Mérei László az atlétikai szövetségből távozik, Angyal Zoltán pedig a kajakosok és kenusok szövetségi kapitányi tisztségétől válik meg áprilisban.

Atlétika:
Atlétikában generációváltásról nem lehet beszélni, ugyanakkor Mérei László személyében a sportág utóbbi éveinek egyik meghatározó alakja távozik. Mérei 1990-től volt felelős a felnőtt csapat eredményeiért, öt olimpián, nyolc szabadtéri világbajnokságon és öt Európa-bajnokságon vezette a válogatottat.

Birkózás:
Generációváltás a szabadfogású szakágban lesz, miután a válogatott két meghatározó alakja, a kétszeres Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Ritter Árpád, illetve a vb- és Eb-bronzérmes Aubéli Ottó is befejezte pályafutását. Ritter már májusban, a sikertelenül megvívott kvalifikációs versenyek után jelezte ezen szándékát, míg Aubélinek az olimpia volt az utolsó versenye.

Kézilabda:
A sportágban jelenleg nem lehet generációváltásról beszélni, igaz, több meghatározó játékos (Pálinger Katalin, Ferling Bernadett vagy Tóth Tímea) jelezte: nem minden világversenyen kíván szerepelni, azonban egyikük sem mondta le végleg a válogatottságot. A női válogatottnál elsősorban edzői szinten lesz fiatalítás: Imre Vilmos a szövetségi kapitány, segítője Konkoly Csaba és Mátéfi Eszter.
A férfiaknál a korábban csapatba épített fiatalok most érnek be, és a rutinos játékosokkal kiegészülve a szakemberek szerint az együttes ideális koreloszlást mutat.

Kajak-kenu:
Az elmúlt évek meghatározó versenyzői közül senki nem jelezte, hogy befejezi pályafutását, ez alól csak a négyesben kétszeres olimpiai bajnok - és Pekingről lemaradt - Horváth Gábor a kivétel, ő novemberben már 37 éves lesz, s nem valószínű, hogy vállal még egy ötkarikás ciklust.

Vereckei Ákos és Kammerer Zoltán ugyanakkor határozottan a folytatás mellett döntött, és Kozmann György is azt mondta: bár nem olyan szinten, mint korábban, de továbbra is kenuzni fog. A nőknél sem Kovács Katalin, sem Janics Natasa nem nyilatkozott egyértelműen a jövőjéről, kérdés, hogy a következő időszakban a magánéletük mennyire helyeződik előtérbe (Kovács szeptemberben ment férjhez, Janics jövőre tervezi az esküvőjét), s hogy a londoni szereplés még motiválja-e őket.

Ezzel együtt a gondos utánpótlás-nevelésnek köszönhetően mindhárom szakágban megfigyelhető a fiatalok fokozatos csapatba épülése - közülük Szabó Gabriella és Kozák Danuta már Pekingben is ezüstérmet szerzett a négyes tagjaként -, és a következő években az ifjoncok várhatóan egyre nagyobb kihívást jelentenek majd a tapasztalt versenyzőknek.

Egy fronton ugyanakkor biztosan váltásra kerül sor a sportágon belül: a szövetségi kapitányi posztot 1997 januárja óta betöltő Angyal Zoltán jelezte, bár kitölti áprilisig szóló szerződését, utána nem kívánja folytatni ezt a munkát. Arra a kérdésre, hogy a jövőben milyen struktúrában és ki, illetve kik irányítják majd a nemzeti csapatot, a következő hónapok eseményei (közgyűlés, esetleges pályázat) adnak majd választ.

Ökölvívás:
A pekingi olimpiát követően a válogatottnál számításba vett versenyzők közül a 2005-ben világbajnoki ezüstérmes Bedák Pál az egyetlen, aki felhagy az amatőr boksszal és profinak áll. A szövetségi kapitányi poszton elképzelhető változás, miután az elnökség nem hosszabbítja meg automatikusan Balzsay Károly december 31-én lejáró szerződését, és pályázatot ír ki a posztra. A szakvezető ugyanakkor szintén pályázhat.

Öttusa:
A kétszeres egyéni világbajnok, olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor a pekingi kudarc után a helyszínen bejelentette, hogy a jövő évtől vele már nem kell számolni, a szintén a tapasztaltabb versenyzők közé tartozó olimpiai, világ- és Európa-bajnok Vörös Zsuzsanna, illetve a tavaly vb- és Eb-aranyérmes Horváth Viktor viszont jelezte, folytatja sportpályafutását. Kérdés: meddig.

Ugyanakkor az idei eredmények alapján (is) érzékelhető, hogy erős az utánpótlás, így vélhetően a következő évektől egyre nagyobb szerephez juthat Horváth mellett Tibolya Péter, Németh Róbert, Kasza Róbert és Marosi Ádám, illetve Vörös és az olimpiát megjárt Gyenesei Leila társaként Tóth Adrienn, Kovács Sarolta és Cseh Krisztina.

Vívás:
A sportággal kapcsolatban az utóbbi években többször, így a pekingi szereplés után is felmerült problémaként, hogy a korábbi évek kiválóságai mögött nincs erős utánpótlás, a kiemelkedő eredményeket többnyire évek óta ugyanazok hozzák. Elsősorban a párbajtőrözőknél szembetűnő, hogy az erős harmincasok, csaknem negyvenesek mögött egyelőre nincs közvetlen váltógeneráció, így a tapasztalt vívók veselkednek neki évről évre az újabb megméretéseknek.

Kovács Iván ezzel együtt Pekingben egyértelműen jelezte, hogy számára véget ért a versenyzés. Nem tervez hosszú távra az egyszer már visszavonult, majd világbajnoki címmel visszatért Kulcsár Krisztián, aki ugyan egyelőre még vív, de Londonra már nem készül.

A 2012-es játékokat illetően a kínai fővárosban bronzérmes Mincza-Nébald Ildikó szerepvállalásával sem érdemes - saját elmondása szerint - számolni, bár egy-két évig azért még ott lehet a pástokon, a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea pedig egyelőre nem döntötte el a hogyan továbbot. Amint azt jelezte, akár London is beleférhet, de az is, hogy pár hónap múlva már mást csinál. A többi szakágban egyelőre, úgy tűnik, maradnak a régiek (is) az újabb olimpiai ciklusra.

Úszás:
A magyar sport egyik sikerágazatában nem volt és nincs a láthatáron semmiféle érdemi változás: marad helyén a szövetségi kapitány, Kiss László, csakúgy, mint az úszóvezérkar, amelynek 2006 után a 2010-es budapesti Európa-bajnokság ad máris újabb feladatokat. A válogatottak közül a szakvezető valamennyi élúszóra számíthat, s Cseh Lászlótól kezdve Gyurta Dánielen és Kis Gergőn át Verrasztó Evelynékig - kizárva a váratlan, előre nem kalkulálható okokat - gyakorlatilag az összes "pekingi ember" rajthoz állhat a londoni olimpián is.

A vizes "társsportok" elkötelezettjei közül a kínai fővárosban járt műugrók - köztük az Eb-érmes Barta Nóra - ugyancsak ott lehetnek a 2012-es játékok magyar indulói között, noha a magyarországi felkészülési viszonyok változatlanul nem kedveznek a szakág művelőinek.

Vízilabda:
Az olimpiai bajnoki címét másodszor megvédő férficsapatból ketten, az egyformán háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor és Molnár Tamás jelentette be, hogy elköszön a válogatottól, a londoni játékokra már nem vállalja a felkészülést, s pólós pályafutását egyformán klubszinten folytatja. A Kemény Dénes irányította együttes további négy, szintén háromszoros ötkarikás aranyérmes tagja viszont még ott lehet akár Londonban is. Utóbbiak közül Kiss Gergely és a kapus Szécsi Zoltán készséggel áll továbbra is a nemzeti csapat rendelkezésére, míg Kásás Tamás és Biros Péter egyelőre "lebegteti" a döntését, de egyikük sem zárta ki, hogy válogatott szinten is játsszon.

Magának a szövetségi kapitánynak, Kemény Dénesnek december végéig szól a szerződése, ám nyilvánvaló, hogy a "mesterhármas" - a 2000-es sydneyi, a 2004-es athéni és a 2008-as pekingi elsőség - nyomán csakis rajta múlik, hogy megy vagy marad a sikergárda élén. A kínai fővárosban negyedikként zárt női válogatott szakvezetője, Godova Gábor sorsáról a szövetség vezérkara dönt, ami tény: a szakember az elődöntőbe jutással teljesítette az elvárást, még ha "bónuszként" a remélt éremszerzés ezúttal el is maradt. A válogatott tagjai közül senki sem jelezte "kilépési" szándékát, egyedül a center Szremkó Krisztina vonult vissza, aki Szentesen edzőként ténykedik tovább a magyar pólóban.
Forrás: MTI