Részecskegyorsító a borokhoz

Francia tudósok új módszert dolgoztak ki az óborok hitelesítésére: részecskegyorsítóval érik el ezt a célt.Az új eljárás során a borospalackok üvegének korát mérik azoknak a röntgensugaraknak az elemzésével, amelyeket a részecskegyorsítóba helyezett palac

Így lehetővé válik a palackok - és ezzel a bennük lévő bor - azonosítása, valahogy úgy, ahogy a festők aláírása hitelesíti a képeiket, és ehhez nincs szükség az üveg kinyitására sem.

A kapott eredményt összehasonlítják 80 palack hasonló vizsgálatából nyert adatokkal. Ez a 80 üveg a XIX. századtól mai napig terjedő időszakból származik Bordeaux körzetéből. Mivel a palackokat különböző műhelyekben eltérő eljárásokkal készítették, az ionsugaras módszerrel egyfajta azonosító márkajegy nyerhető mindegyikről a CNRS szerint.

A részecskegyorsítók az elemi részecskéket, például az elektronokat a fény sebességéhez hasonlóra gyorsítják fel, majd a részecskék az atomokba becsapódva lehetővé teszik azok felépítésének tanulmányozását.

Az új módszer kiegészíti maguknak a boroknak a radioaktivitás mérésével történő datálását, amely 1950 előtti évjáratok esetében már nem megbízható.

Az új tesztet a londoni The Antique Wine Company céggel együttműködve fejlesztette ki a CNRS.
Forrás: MTI