Krisna-völgyi Búcsú

Július utolsó hétvégéjén rendezik meg a közel tízezer embert vonzó háromnapos Krisna-völgyi Búcsút Somogyvámoson. A Balatontól mintegy 30 kilométerre fekvő, idén 15 éves 260 hektár területű Indiai Kulturális Központ és Biofarmot szemet gyönyörködtető lige

Eddig 230 ezer ember kereste fel kikapcsolódás céljából, vagy azért, hogy betekintést nyerjenek India kultúrájába, a hívők életmódjába. A búcsú idején általában körülbelül tízezer látogató vesz részt a programokon.

Idén pénteken kezdődik a háromnapos ünnepség, amelynek újdonsága a Kézműves falu, ahol a különböző mesterségek képviselői mutatják be portékáikat.

A látogatók találkozhatnak a környezettudatos életmód szakembereivel, és különböző előadásokat hallhatnak a gyógymézekről, a tehénvédelemről, a nemzetközi ökofalu-hálózatról, a biogazdálkodásról - tudatta az MTI-vel Tornóczky Gusztáv, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének kommunikációs képviselője.

A rendezvényen lesz hagyományos indiai zene- és táncbemutató, pantomim, fuvolakoncert és harcművészeti bemutató.

Idén is tartanak - szombaton és vasárnap is - esküvőt, amely az egyik leglátványosabb program, a látogatók közül is általában ezt nézik meg a legtöbben. A menyasszonyok kezét, lábát hennával díszítik, arcukat festékkel színezik.

A szertartáson a vőlegény virágfüzéreket ad saját és menyasszonya szüleinek, végül tűzáldozatot mutatnak be, amikor is gabonát szórnak a lángokba.

Különleges látványosságot ígér még a valóságsátor, amelyben a látogatók a krisnások mindennapjaival ismerkedhetnek meg, felpróbálhatják ruháikat, elsajátíthatják miként meditálnak és megtanulhatják énekeiket.

A bejárattól kisvonat indul Krisna-völgybe, amelyen idegenvezető beszél az ott lakók életéről. A főtéren felállított ezer négyzetméteres étkezősátorban főzőbemutatót láthatnak az érdeklődők és a helyi étterem gazdag választéka várja a vendégeket.

A játszótéren gyermekprogramok , arc- és henna testfestés lesz.

A részletes program megtalálható a www.krisnavolgy.hu című honlapon.

Forrás: MTI