Immunterápia az allergia ellen

Számos előnye van az immunterápiának, mégsem elterjedt kezelési forma Magyarországon az allergiás betegeknél, mert nagyon drága. Magyarországon 2,5 millió ember küzd az allergia legjellemzőbb tüneteivel, vagyis a rohamokban jelentkező tüsszögéssel, orrfol

Az allergiakezelések - az immunterápia kivételével - az allergia tüneteit szüntetik meg. A gyógyszeres kezelés mellett alkalmazható még akupunktúra vagy fényterápia. A jelenleg ismert egyetlen nem tüneti kezelés az immunterápia, amelynek lényege, hogy az allergiás beteg a panaszt okozó allergén tisztított kivonatát kapja, fokozatosan emelkedő dózisban. A terápia segítségével a beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokik az allergiát kiváltó anyaghoz.

"Az immunterápia azoknál az allergiás betegnél alkalmazható, akiknél a teszt eredménye a tüneteket indokolja, a betegség legalább két éve fennáll, nem szenved egyéb súlyos betegségben és elég fegyelmezett ahhoz, hogy az adagolást pontosan betartsa. Várandós mamáknál nem kezdjük el a kezelést, de ha a kezelés közben esik teherbe, nem kell félbeszakítani az immunterápiát" - mondta a távirati irodának Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusa.
Az immunterápiás készítmények rendelkezésre állnak szájon át szedhető cseppek és injekciós formában is. A szájon át szedhető készítmények előnye, hogy a beteg elkerülheti a gyakori orvoshoz járást és a mellékhatások is jóval ritkábbak ebben az esetben. Az injekciós kezelés viszont egyes tanulmányok szerint gyorsabban fejti ki hatását. Vannak olyan allergiafajták, amelyeknél csak injekciós kezelés alkalmazható, például a méh- és darázsméreg allergia esetében - fogalmazott az allergológus.

Bár a kezelés elején nem minden esetben csökkennek jelentősen az allergiás tünetek, a javulás a kezelés megkezdését követő első pollenszezonban már észrevehető. Több vizsgálat tanúsítja, hogy az immunterápiával kezelt allergiás betegek esetében jóval ritkábban alakul ki asztma.
A kezelés egyetlen "szépséghibája", hogy sokba kerül. "Sajnos Magyarországon az egészségbiztosító - az EU tagországok közül talán egyedül - nem támogatja az immunterápiát, kivéve néhány egyedi esetet, így a kezelés teljes költsége a beteget terheli. Külföldön több esetben alkalmazzák az immunterápiát, mivel a támogatással olcsóbban jutnak hozzá a betegek - tette hozzá Balogh Katalin.
Forrás: MTI