Csendes nap

Július 10-e a „Csend napja”, legalábbis Meher Baba, indiai misztikus és spirituális mester követői számára. A guru 1925-től egészen 1969-ben bekövetkezett haláláig nem szólt egy szót sem, egy tábla segítségével kommunikált, melyen az angol ábé

Bár Meher Baba tanításait nem utasítanák vissza teljes egészében, mégsem tartunk ma csendes napot. Még akkor sem, ha nagy a kísértés, hogy ide idézzük John Lennon "Two Minutes Silence" (Két perc csend) produkcióját. Vagy elmerenghetnénk LGT-s módra azon, hogy mi lenne, „Ha a csend beszélni tudna”. Esetleg hallgathatnánk a csend hangjait, Simon and Garfunkel segítségével.

Mi azonban hangosan szeretjük, úgyhogy élvezni fogjuk a csendet, egy feldolgozásdal segítségével. Az eredetit - talán már sokan kitalálták, hogy miről van szó – a Depeche Mode követte el. Habár nemrégiben egy zenecsatorna rock listáján szerepelt az együttes, és számtalan rocksztárnak szolgál munkásságuk zenei inspirációként, mégsem az eredeti, 1990-es dallal kezdjük a ma délutánt. Erre a célra a finn, HIM zenekar verzióját választottuk az egyébként számot átdolgozott darab közül.

A HIM 1991-ben alakult (pont egy évvel a dal születése után), eredetileg His Infernal Majesty néven, később ezen finomítottak, hogy ne társítsanak hozzájuk sátánista szertartásokat. A legnagyobb nemzetközi sikert „Join me (in Death)” című dalukkal aratták, ami bekerült a 13. emelet című (a Mátrixhoz rendkívül hasonló témát taglaló) filmbe. 2004-ben felléptek a Sziget nagyszínpadán. Az egyes „vádak” szerint néha talán túlságosan lágy húrokat pengető, máskor viszont igazán ütős muzsikát játszó HIM-et most más tollaival ékesítve ajánljuk, fogyasztás: ebéd előtt, vagy utána, esetleg mellé.

Élvezzétek a csendet!