Dobálták a melegeket, felgyújtottak egy kisbuszt, megtámadták a képviselőket

Folyamatosan dobálták üvegekkel, petárdákkal, kövekkel, tojásokkal és sörös dobozokkal a melegek felvonulását az ellentüntetők. Molotov-koktélokkal támadták a rendőröket, szétvertek rendőrautókat, számos politikust, sajtó dolgozót ütlegeltek és rengeteg s

Este nyolc: takarítanak

Nyolc órára kiürült a Hősök tere, már takarítanak. A további utórezgések későbbre várhatók.



Öt sérült, negyven őrizetes

A Hír TV értesülései szerint öten sérültek meg, mintegy negyven rendbontót állítotak elő.

Munkatársunk is megerősítette: a helyzet durva volt, a Hősök tere jelenleg csatatérre emlékeztet. Őt szerencsére nem érte baj.

Megverték Horn Gábor szabaddemokrata politikust is - értesült az Index. Rajta kívül megtalálták a Klubrádiót tudósító Orosz Józsefet is. A riporter megsérült az arcán és a vállán, néhány percre az eszméletét is elvesztette.

Irány a Váci út

A melegek biztonságba juttatása után a Váci út felé szorítják ki a két-három tucatnyi tüntetőt a Hősök teréről.

A kisföldalatti a belváros felé halad; csak a Bajcsy-Zsilinszky útnál állt meg. A felvonulók további programot nem terveznek, szeretnének épségben hazajutni.

A Dózsa György úttól a Lendvai utca felé indultak a tüntetők, a Hír TV riportere szerint ők is hazafelé készülhetnek.

Durvul a helyzet

Hét óra előtt néhány perccel a rendőrök menekítik ki a melegeket az '56-osok teréről: a meghirdetett koncert elmarad. A kisföldalatti aluljárója felé vezetik őket. Időközben érkezett a hír: megtámadták Lévai Katalin volt esélyegyenlőségi minisztert, és Szetey Gábor korábbi államtitkárt, aki tavaly a média nyilvánossága előtt vallott szexuális identitásáról. A Hír TV munkatársa nem tud sérültekről, kollégái beszámolói szerint többen is vannak: a rendőrök közül is többen.

'56-osok tere


A melegfelvonulás ellen tüntetők felszedték az utcaköveket, és azokkal, valamint Molotov-koktélokkal dobálják a rendőröket. A rendőrök vízágyúkkal és könnygázzal próbálják helyreállítani a rendet, a csuklyás, fekete ruhás ellentüntetőket a Városliget felé szorítják. Az MTI úgy tudja, hogy több rendőr ruhája meggyulladt a Molotov-koktéloktól.

A Hősök tere előtt a rendőrök biztonsági okokból megállították a Meleg Méltóság Menetét, a felvonulók a tervezettől eltérő útvonalon, mellékutcákon keresztül érték el az 56-osok terét. Az MTI tudósítójának jelentése szerint a Műcsarnok mögötti részen az ellentüntetők megtámadták a melegfelvonulás résztvevőit, Molotov-koktélokkal és petárdákkal dobálták őket.



A Hősök terénél a kordonokat teljesen szétverték a melegfelvonulás ellen tüntetők, akiket a rendőrök megpróbálnak a Városliget felé, illetve a Dózsa György úton a Keleti Pályaudvar vagy a Váci út irányába szorítani.

A rendőrség az MTI-vel azt közölte, hogy egy Andrássy úti lakásban ismeretlen összetételű vegyi anyagokat, savakat tartalmazó üvegeket, gyúlékony anyagot tartalmazó palackokat és folyadékkal töltött tojásokat találtak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a lakásban tartózkodó hat férfit előállították, ellenük közveszély okozás bűncselekményekének elkövetése megalapozott gyanúja miatt indul eljárás, szakértők bevonásával.

Az MTI információi szerint eddig 26 embert állítottak elő a rendőrök a demonstrációkon.

A rendőrség felkészült
Az Erzsébet tértől a Felvonulási térig az Andrássy út két oldalán végig kordonokat állított fel a rendőrség a Meleg Méltóság Menet, illetve az ellentüntetők vonulásának biztosítására - jelentette az MTI helyszíni tudósítója.
Az Erzsébet téren két órával a felvonulás kezdete előtt több mint 20 csapatszállító teherautó, mintegy 50 rendőrségi mikrobusz és járőrautó várakozott, a tér közelében vízágyú és több száz, védőpajzzsal felszerelt rohamrendőr állt. A rendőrség helikopterrel is ellenőrzi a környéket.   
Az Andrássy úton már kora reggel felállították a fémkordonokat, a lámpaoszlopokra térfigyelő kamerákat szereltek fel, és az út mindkét oldalán a mellékutakat is kordonokkal zárták le. A bekötőutakon rendőrautók és csapatszállító teherautók állnak, a Felvonulási tér környékén szintén kordonnal zárták le az indulási és érkezési területet.
A nagyobb útkereszteződésekben 80-100, teljes védőfelszerelést viselő rendőr várakozik, az Oktogonnál a csapatszállító teherautók mellett vízágyúk is felsorakoztak. Nem közlekedik a kisföldalatti és több útszakaszon forgalomkorlátozást, illetve teljes lezárást vezettek be.
A városban fokozott rendőri jelenlét tapasztalható, főként fekete ruhás és kopaszra nyírt fiatalokat, hátizsákokat cipelőket igazoltatnak, illetve motoznak a rendőrök.
A melegfelvonulás résztvevői az Erzsébet tértől az 56-osok terére 16 órakor indulnak el, míg velük szemben pedig, azonos útvonalon, azonos időben egy magánszemély által meghirdetett demonstráció halad. Kora este, ugyancsak az Erzsébet tér-56-osok tere útvonalon "Hideg Büszkeség Napja" elnevezéssel szintén ellendemonstráció lesz, ahol több szélsőséges szervezet jelezte részvételi szándékát.
*
145
Száznegyvenöt autót szállított el a rendőrség a szombati demonstrációk helyszíneiről, az '56-osok teréről, az Andrássy útról, a Hunyadi térről és a Jókai térről.
A rendőrség honlapján közölt tájékoztatás szerint az autókat a Városligeti fasorba, az Ajtósi-Dürer sorba, valamint a Teréz körút környéki utcákba vitték.
Az elszállított gépkocsikról a Forgalomirányító Központ 354-1899-es városi telefonszámán lehet érdeklődni.
Rongáltak, áll a bál

A melegfelvonulás ellen tüntetők felszedték az utcaköveket, és azokkal, valamint Molotov-koktélokkal dobálják a rendőröket. A rendőrök vízágyukkal és könnygázzal próbálják helyreállítani a rendet, a csuklyás, fekete ruhás ellentüntetőket a Városliget felé szorítják. Az MTI úgy tudja, hogy több rendőr ruhája meggyulladt a Molotov-koktéloktól.

Több tévétársaság közvetítőkocsiját is megrongálták a tüntetők: így megsérült a köztelevízió autója is.

Az ellentüntetők a Hősök tere felől a Városliget felé menekülnek, a rendőrség beüzemelte a vízágyút, ami ellen Molotov-koktélt próbáltak bevetni. Áll a bál a Hír TV szerint.

Pontosítás


A Liszt Ferenc tér környékén az út mindkét oldalán több száz ellentüntető fogadta a Meleg Méltóság Menetét. Az arcukat sállal, csuklyával eltakarók folyamatosan dobálják és mocskolják a felvonulókat. Az ellentüntetők megpróbálták megbontani a kordont és rátámadtak a rendőrökre, akik válaszul könnygázt vetettek be.

A menet az Erzsébet térről rohamrendőrök és teherautók sorfala között halad a Városliget irányába. Mintegy másfél ezer ember vesz részt a felvonulásban.

A kamionokról zene szól, mögöttük mennek transzparensekkel és szivárványszínű zászlókkal a másságukat nyíltan vállalók és szimpatizánsaik.

A bekötőutaknál mindenütt több száz bámészkodó és ellentüntető várakozik, akiket rohamrendőrök sorfala és fémkordon választ el a demonstrálóktól. Az út két oldaláról folyamatosan gyalázzák és dobálják a melegeket.

Dobálnak

Folyamatosan dobálják tojásokkal és sörös dobozokkal a melegek felvonulását az Andrássy út két oldalán álló ellentüntetők. Az MTI tudósítói szerint több embert eltaláltak már.

A Hír TV tudósítója szerint többen kellemetlen szagú sajttal is dobálják a felvonulókat - ezekből néhány a sajtó képviselőinek is jutott. A csatorna másik munkatársa elhajított üvegről is beszámolt: ő körülbelül ötven fős csoportot lát, a felvonulók több mint ezren vannak számításai szerint. A kéretlen tárgyakra nem reagálnak.

A Meleg Méltóság Menete az Erzsébet térről rohamrendőrök és teherautók sorfala között halad a Városliget irányába. Mintegy másfél ezer ember vesz részt a felvonulásban.

A kamionokról zene szól, mögöttük mennek transzparensekkel és szivárványszínű zászlókkal a másságukat nyíltan vállalók és szimpatizánsaik.

A bekötőutaknál több száz bámészkodó és ellentüntető várakozik, akiket rohamrendőrök sorfala és fémkordon választ el a demonstrálóktól. Az út két oldaláról folyamatosan gyalázzák és dobálják a melegeket.

A Liszt Ferenc téren nagyjából 100-200, árpádsávos zászlókkal megjelent ellentüntető várja a menetet.



Szintén elindult a melegek felvonulása ellen tiltakozók menete az '56-osok teréről. A néhány száz tüntető némelyikének csomagjait átvizsgálták a rendőrök.

Kezdés előtt: bemelegítettek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a gyújtogatás miatt három embert előállítottak. Tafferner Éva hozzátette: eddig tíz embert állítottak elő.

Az MTI információi szerint a rendőrök könnygázt vetettek be, az ellentüntetőket az Aradi utca felé szorították. A villamosok az Oktogon előtt vesztegeltek.
Forrás: MTI-Hírextra.hu