Súlyos bírság cigiért és rágóért

A helyszínen ezer (10 ezer forint), de a hatósági eljárás folyamán akár 30 ezer koronás (300 ezer forint) büntetést is fizethet az a személy, aki rágógumit vagy cigarettacsikket dob el egy prágai utcán. A szigorú új köztisztatági szabályzat kedden lépett

Bár a cseh lakosság több mint egy hónapja tud az új rendeletről, a külföldiek tájékoztatása egyenlő a nullával, s ez komoly gondokat, sajnálatos félreértéseket okozhat - jelentette ki Tomio Okamura, a cseh utazási irodák szövetségének szóvivője. Okamura szerint a rendelet bevezetése elhamarkodott. Ugyanakkor bírálta az utazási irodákat is, hogy ügyfeleiket erről a dologról nem tájékoztatják kellőképpen.

A problémáról tudomásunk van, s a városi rendőrség az első napokban a külföldieket vétség esetén inkább csak figyelmeztetni fogja - reagált a bírálatokra Ludvík Klíma, a városi rendőrség parancsnok-helyettese. Leszögezte azonban, hogy a jövő héttől kezdve már senkivel sem tesznek kivételt.

Július 7-én ugyanakkor életbe lép egy másik rendelet is, amely a belváros számos helyén megtiltja a köztéri alkoholfogyasztást beleértve a sört is. Ennek betartása várhatóan sok gondot fog okozni, mert a belvárosban sok az utcai büfé, amelyek legnagyobb forgalmát a kolbász és a sör teszi ki.

Tudjuk, hogy e körül sok a vita, de a köztéri alkoholfogyasztás szabályozására szükség van, mert egyes büfék környéke, s néhány más hely az alkoholisták, a munkakerülők és a hajléktalanok gyülekező helye lett, ami az egész városra rossz fényt vet - magyarázta Klíma.
Már most büntethető azonban a galambok etetése, illetve az, ha valaki négylábú barátja után azonnal nem takarítja el az utcáról az ürüléket.

"A rendelet jóváhagyásával a városi hatóságok fegyvert kaptak a kezükbe, hogy megbüntethessék azokat, akik akarva vagy akaratlanul is, de megsértik a köztisztaságot" - nyilatkozta korábban az MTI tudósítójának Rudolf Blazek, főpolgármester-helyettes.
A rendeletet a sofőröknek is jól át kell majd tanulmányozniuk. Büntetés jár ugyanis azért, ha valaki gépkocsijával sarat vagy más szemetet visz fel az úttestre. "Ez a paragrafus alapvetően a teherkocsikat érinti. Nagy szükség van rá, mert az építkezések idején a helyzet javulása ellenére ma is gyakori a környező úttestek besározása, beszennyezése. Ennek szeretnénk az elejét venni" - jegyezte meg Blazek.

Szigorúbban fognak fellépni az út karbantartó vállalatok ellen is, ha például a hó elolvadása után nem takarítják el időben az aprókavicsokat vagy a homokot az útestről. Komoly szabálysértésnek bizonyul, ha valaki engedély nélkül reklámtáblát helyez el a közterületen. Ezt a jövőben sokkal szigorúbban lehetni büntetni, mint eddig.

A szabályzat nem rendezi a "falfirkák", a graffiti súlyos problémáját. - Ez a téma Prágában rendkívül aktuális. A mázolmányokkal szinte mindenütt találkozunk. Miután azonban erről külön törvény rendelkezik, nem tartottuk szükségesnek, sem helyesnek, hogy ezt mi esetleg másképpen szabályozzuk" - mondta Blazek.
Forrás: MTI