Szepessy visszautasítja a vádakat

Sértőnek nevezte és visszautasította Monok polgármestere kedden a kisebbségi ombudsman jelentésének egyes kifejezéseit, például a "szalonrasszizmust". Szepessy Zsolt, a település független polgármestere keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: nem ért egyet

Nem akarnak és nem is akartak kényszermunkát bevezetni Monokon, céltudatosan inkább arra törekedtek - az emberek jó érzésére apellálva -, hogy a helyiek dolgozzanak a településért.
    

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerint törvény- és alkotmányellenes, emellett diszkriminatív a monoki és a községhez csatlakozott más települési önkormányzatok azon döntése, hogy a segélyek kifizetését munkához kötik. Kállai Ernő kedden nyilvánosságra hozott jelentésében megállapította, hogy a település példáját követve Ivád, Sárospatak és Kerepes önkormányzata rendeleteiben nem csak tudatosan sért törvényt, de felvetődik a közvetett diszkrimináció lehetősége is.
    

Monok polgármestere a megállapításokra reagálva azt mondta: a segélyből élők nagy többsége tisztában van azzal, hogy adófizetők pénzéből kapja a juttatásokat, és ezért cserébe ő is tenni akar. "Nem akarnak ingyen élők lenni" - fűzte hozzá.
    

Szepessy Zsolt sajtótájékoztatóján a falu roma lakói közül mintegy tizenöten részt vettek. Újságírói kérdésekre azt mondták: soha nem tapasztaltak kirekesztést Monokon, támogatják a képviselő-testület döntését, egyetértenek azzal.
   

 A polgármester annak a véleményének adott hangot, hogy a vidéket kellene a döntéshozóknak erősíteniük. Kiemelte, mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy ebből a kérdésből még csak véletlenül se legyen romaügy, hozzátéve: nem ért egyet az ombudsmani jelentéssel, szerinte az olyan mondanivalót sugall, ami rossz példát mutat.
   

 Szepessy Zsolt közölte: nem állt szándékában sem neki, sem a helyi képviselőknek a cigányságot bűnbakként kezelni, soha nem volt problémája a kisebbséggel. Véleménye szerint a mostani segélyezési forma csak konzerválja és újratermeli a romák mélyszegénységét is.
   

 Úgy fogalmazott: sajnálja, hogy a kisebbségi ombudsman egy ilyen horderejű ügyben Budapestről alkotta meg véleményét, nem tette tiszteletét Monokon, hogy helyben szerezzen tapasztalatokat. Megjegyezte, a helyi romák valós problémáit helyben kézzel fogható segítség formájában oldják meg, szerinte többet tettek a romákért, mint amennyit mások országos szinten.  
  

  Szepessy Zsolt közölte: eljuttatja az ombudsmannak a korábban írt levelét, emellett az elhangzottakra is írásban kíván majd reagálni.

Forrás: MTI