A sakkzseni esete az elrabolt műkincsekkel

Az Ünnepi Könyvhétre jelent meg Farkasházy Tivadar Bobby visszatér című könyve, amelynek egyik legérdekesebb fejezete Neményi Bertalannak a II. világháború után hadizsákmányként az akkori Szovjetunióba hurcolt műkincsgyűjteményéről szól.

Neményi Bertalan Bobby Fischer sakkzseni nagybátyja volt, aki irodaszereket árusító bolthálózatot tartott fenn és annak jövedelméből káprázatos műkincsgyűjteményt hozott létre. Csontváry, Rippl-Rónai, Gulácsy, Gustav Klimt képei mellett nagyon értékes volt a különleges metszetgyűjtemény - Dürerekkel - valamint a kortárs alkotók, köztük a német expresszionisták, akkor még igen friss képeiből álló, egyenesen Berlinben vásárolt képkollekció. Valójában Bobby Fischer lett volna a jogos örököse ennek a több milliárd forintot érő kincsnek, de ő maga nem ismerte el, hogy Neményi Bertalan testvérének, Pálnak a fia - írja könyvében Farkasházy Tivadar.

A II. világháború idején a műkincsgyűjteményt bevitte Neményi Bertalan a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank trezorjába, annak 99 százalékát azonban elvitte a Vörös Hadsereg - a Gazdasági Tiszti Bizottság nevű különítményük közreműködésével - háborús jóvátételként.

Valójában háborús jóvátételként nem vihettek volna el műkincsgyűjteményt, mert a békeszerződések kizárták, hogy tudományos, művészeti vagy történelmi értékek kikerüljenek a vesztes országokból. De ezzel senki nem törődött a háború alatti rablások, a hadizsákmány-szerzés során. És nem ez volt az egyetlen családi műkincs, amelyik elkerült Oroszországba, ilyen volt a Kornfeld- vagy a Herzog-gyűjtemény is - hangsúlyozta az MTI munkatársának Mravik László.

A Neményi-gyűjtemény hollétéről a művészettörténész elmondta: Oroszországban legalább 20 helyen lelhetők fel a darabjai, raktárakban, de kiállítótermekben is. A művészettörténész látta is egy töredéküket, igaz, rövid időre. Vannak olyan alkotások, amelyek a Puskin múzeumban állandó kiállításon is láthatók. A műkincsek pontos listája és hogy hol találhatók, bizonyára megvannak az orosz levéltárakban, de ezeket titkosan kezelik az ottani hatóságok - tette hozzá.

Van-e esélye annak, hogy egyszer Magyarországra kerüljenek ezek a műkincsek? A művészettörténész szerint mindez politikai kérdés, Magyarországon és Oroszországban is.

Olyan alkotmányi szintű döntés született Oroszországban 10 évvel ezelőtt, hogy ami a birodalom területén múzeumokban, közintézményekben fellelhető műkincs, az az orosz kormány tulajdona. Ennek ellenére azért sikerült már visszahozni Magyarországra sárospataki könyveket és néhány képet is, de ezzel a mai orosz vezetés nem ért egyet, "erről az orosz duma hallani sem akar" - mondta Mravik László, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy orosz kollégái nagy szakértelemmel és gondossággal bánnak e műkincsekkel.
Forrás: MTI