A szabad vasárnapért kampányol a KDNP és az MKPK

A kötelező vasárnapi munkaszünet érdekében folytatja kampányát a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) Barankovics István Alapítványa és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Iustitia et Pax (Igazságosság és béke) Bizottsága; a kezdeményezéshez kapc

A szabad vasárnap jelentősége című tanácskozáson Semjén Zsolt, a KDNP elnöke közölte, pártjuk már korábban is nyújtott be javaslatokat a Munka törvénykönyve és a kereskedelmi törvény módosítására, amit most is megtesznek, az indítványt előreláthatóan ősszel tárgyalja majd a parlament. Hangsúlyozta, hogy ötpárti egyeztetést is kell folytatni ez ügyben.

Elmondta, hogy már az Alkotmánybírósághoz is fordultak a szabad vasárnap érdekében, amelyről még nem született döntés. Emellett 12 szakszervezettel írta alá a KDNP a Szabad vasárnap chartát, de készítettek honlapot, tartottak demonstrációt és szórólapokat is osztottak.

Semjén Zsolt kijelentette: a vasárnap kötelező pihenőnappá nyilvánítása társadalompolitikai kérdés, amelyet együtt kell megválaszolnia a politikusoknak, egyházi vezetőknek, tudósoknak, szakszervezeteknek.

A KDNP elnöke közölte, hogy az embernek nem csak a munkavégzéshez van joga, hanem a pihenőnaphoz is. Kitért arra, hogy a megfelelő időperiódusokra is szükség van, ezért az sem mindegy, mikor tartják a pihenőnapot. Ennek a vasárnapnak kell lennie, mert a szülők csak ekkor tudnak együtt lenni iskolás gyermekeikkel - mondta.

Hozzátette, hogy a vasárnap szabaddá tétele a vallás gyakorlásához is hozzájárul. Emellett megemlítette, hogy a közszolgálati dolgozók egy részének, így például a tűzoltóknak, mentősöknek, orvosoknak természetesen folyamatosan kell dolgozniuk, mert a közjót szolgálják.

Mayer Mihály pécsi megyéspüspök, az MKPK Iustitia et Pax Bizottságának elnöke elmondta: az osztrák püspöki karral is tárgyaltak a szabad vasárnapért folytatott küzdelmek tapasztalatairól. Ott elhangzott, hogy Ausztriában május 19-én a katolikus és az evangélikus püspöki vezetés közös memorandumot írt az ottani kormánynak a munkavégzés időbeli szabályozása érdekében. Lengyelországban pedig működik a Szabad vasárnapért egyesület, amely hatással volt a csehországi, ilyen irányú mozgalomra is.

A KDNP Barankovics István Alapítványa Izraelita Műhelyének elnöke, Weisz Péter a szombat ünneplésének a zsidóságra gyakorolt jótékony hatásáról beszélt. Megemlítette, hogy a szombatot a vallásos zsidók a hétköznapoktól elkülönített napként kezelik, amelynek során - az embermentésen és egyéb jó cselekedeteken kívül - mindenféle munkavégző tevékenység tilos. Megjegyezte, hogy az utóbbi időben csökkent a szombat gyakorlata, ezt a holokauszt és a kommunizmus hatásaival magyarázta.

Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese rávilágított arra: kutatásaik szerint a hétvégi munka a leginkább a szívet terheli meg, a szív- és érrendszeri megbetegedések mögött mintegy tíz százalékban a vasárnapi munkavégzés áll.

Elmondta azt is, hogy az Európai Unióban évente 136 milliárd euró kiadást jelentenek az államok számára a különböző betegségek. A megbetegedések jelentős mértékben a munkahelyi stresszből származnak, amelynek egyik feloldása lehet a kötelező szabadnap bevezetése. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegségekkel szemben védettebbek a vallásukat gyakorló, így a vasárnapot tartó emberek.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) támogatja a kereskedelmi törvény módosítását annak érdekében, hogy a vasárnap legyen általános szabadnap a kereskedelemben - mondta Sáling József, a KASZ elnöke a konferencia szünetében az MTI-nek.

Hozzátette: szeretnék elérni, hogy vasárnap általában zárva tartsanak az üzletek, és ez alól csak kivételek legyenek, mint ahogyan ez Európában szokás. A KASZ elnöke szerint a kivételhez tartozhatna az ünnepekhez kötődő vasárnapi üzleti nyitva tartás, ami éves szinten 10-12 vasárnapot érintene.

Harrach Péter, a KDNP alelnöke az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, hogy a kivételeket pontosan meg kell határozni. Nem szeretnék a vásárlás lehetőségét bezárni, viszont a jogok ütközésénél a munkavállalói jogoknak kell erősebbnek lenni - mondta.

Az MKPK Iustitia et Pax Bizottsága pénteken nyilatkozatot adott ki II. János Pál pápa Dies Domini kezdetű, e témában született apostoli levele megjelenésének 10. évfordulójára.

Ebben azt írta: "korunkban a vasárnap veszélybe került. Elsodorni készül a termelés és fogyasztás egyre erőszakosabb mechanizmusa, amely az embert óhatatlanná kiszolgáltatottá teszi. Minden erre irányuló törekvést el kell utasítani. (...) Ezen a napon ki kell küszöbölnünk minden kényszerítő tényezőt, ki kell zárnunk a hétköznapok gondjait."
Forrás: MTI