Kocsis Zoltán születésnapi jótékonysági koncertje

Idén is jótékonysági koncerttel ünnepli születésnapját Kocsis Zoltán: a zongoraművész-karmester 1990-ben fogadta meg, hogy élete végéig minden év május 30-án hangversenyt ad a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára. A pénteki koncerten bécsi klasszikus

A Kossuth-díjas muzsikus az MTI-nek nyilatkozva elmondta: úgy látja, komolyan kell vennie fogadalmát, és élete végéig folytatnia kell jótékony célú koncertjeit. Megjegyezte: ő lenne a legboldogabb, ha nem kellene folyatnia az akciót, hiszen ez azt jelentené, hogy Magyarországon többé nincs szükség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tevékenységére, mert olyan rendezetté váltak a viszonyok, annyira jó a szociális ellátás, nincsenek állami gondozott vagy éhes gyerekek.

"A rendszerváltás előtt Aczél György többször tett szemrehányást nekem, mondván: minden civil kezdeményezés mögött politikai tartalom áll. Azt kell mondanom, igaza volt. De azt is hozzá kell tennem, ha ez a demokrácia, én nem ezért küzdöttem" - fogalmazott Kocsis Zoltán, aki a koncert többi közreműködőjével együtt ingyen vállalja a fellépést.

A koncertek programját minden évben maga a művész állítja össze. "Most G-dúrral ünnepelünk, a múltkor A-dúr darabokat játszottunk" - mondta Kocsis Zoltán, hozzátéve, hogy a hangnemi összetartozás fölerősít bizonyos különbségeket, amelyek egyébként nem lennének olyan nyilvánvalóak.

"Időben visszafelé haladunk az első részben, ahol érett Beethoventől, a G-dúr románc alkotójától eljutunk a K. 453-as zongoraverseny érett Mozartjáig, de bemutatjuk a fiatal, a salzburgi Mozartot is a G-dúr hegedűversennyel" - mutatott rá Kocsis Zoltán.

Mint mondta, az estet egy Haydn-szimfóniával zárják. "Mozart tíz éves sem volt, amikor Haydn a Napszak-szimfóniák sorozatot megkomponálta. Mi éppen a hangneme miatt a három szimfónia közül Az este és vihar alcíműt választottuk. Ekkor Haydnt még nem nyomaszthatta Mozart föltűnése. Később - valljuk be - igencsak elgondolkozott a saját életpályáján. Az is tény, hogy Mozart halála után fantasztikus minőségi ugrás következett be a munkásságában, olyan ugrás, amelyet csak az öreg Verdi változásához tudok hasonlítani" - hangsúlyozta Kocsis Zoltán.

A koncerten, amelyen jelen lesz Sólyom László köztársasági elnök és felesége, Sólyom Erzsébet is, a G-dúr hegedűverseny szólistája Kelemen Barnabás, a zongoraversenyé természetesen Kocsis Zoltán lesz. Közreműködik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjaiból alakult Grazioso Kamarazenekar.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület gyökerei 1988-ig, a csegődi (Románia) árvaházhoz nyúlnak vissza. Az 1989 karácsonyán ott tapasztaltak után először Hannoverben alakult meg Edvi Péter vezetésével a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, majd 1990 májusában a szervezet magyar egyesülete.

A hangverseny bevételével a karitatív szervezet rászoruló gyermekeket segít, kivizsgálási, gyógykezelési és műtéti költségeket fedez.
Forrás: MTI