Lejáratja magát az ellenzéki párt?

Szomorú, hogy a Fidesz politikusai még a fiatalok előtt is csak a régi lemezt képesek lejátszani, és nem hajlandók valódi programvitára. Miután havonta jelentették be, hogy most már aztán valóban elkészül az általános jelszavakon túlmutató konkrét program

Mindenki javára válna, ha végre meg lehetne tudni, a fideszes politikusok egymásnak ellentmondó nyilatkozatai közül melyik az igaz. Megszorításokra készülnek-e, vagy tovább blöffölnek a 14. havi nyugdíj és más hasonló felelőtlen ígéretek lebegtetésével? Elvennék-e a megemelt családi pótlékot, hogy ismét csak a legszegényebbeket kirekesztő családtámogatási formákra fordítsák? Csökkentenék-e a nyugdíjemelés mértékét, mit annak idején tették? Megadóztatnák-e a minimálbért, hogy a jobban keresők kevesebbet adózhassanak?

Az MSZP és a Fiatal Baloldal örömmel venné, ha megismerhetnék a Fidesz és a Fidelitas véleményét a kormány javaslatairól: a Munka, Tudás, Tulajdon programról, amelynek számos eleme közvetlenül érinti a fiatalokat. Egyetértenek-e a szegény gyerekek óvodába járásának támogatásával, a pályakezdő pedagógusok béremelésével, azzal, hogy a fizetőképzésre járó egyetemi-, főiskolai hallgatók, ha jól tanulnak, átkerülhessenek az ingyenes képzésbe? Támogatják-e a munka lehetőséget teremtő és munkára ösztönző szociálpolitikát? Van-e álláspontjuk a kedvezményes tulajdonszerzésről?

Ha ehelyett csak a kormányt szidalmazzák és minden területen válságról beszélnek, az semmivel sem viszi előre az országot. Ráadásul elferdíti a tényeket is: a bérek, nyugdíjak és szociális támogatások vásárlóértéke a Fidesz kormány idején alacsonyabb volt, a társadalmi különbségek nagyobbak, akkor mégsem emlegettek szociális válságot. Orbán Viktor is kormányzott kisebbségben, mégsem tartották ezt politikai válságnak.

Kormányzásuk idején a gazdasági növekedés a felére csökkent, mégsem aggódtak gazdasági válság miatt. Az MSZP nem kisebbíti az ország előtt álló nehéz feladatokat, de azokat közös erővel megoldani, és nem - mint a Fidesz – hatalomvágyból növelni akarja.

Budapest, 2008. május 10.
Varga László
az MSZP országgyűlési képviselője, a Fiatal Baloldal elnöke
Forrás: MTI