Ájulást okoz a védőoltás?

Váratlanul nagy számban ájultak le az amerikai fiatalok a védőoltások után - hívták fel az orvosok figyelmét a veszélyre a szövetségi egészségügyi szakértők csütörtökön. 2005. és 2007. között egy 18 hónapos periódus alatt 463 páciens ájult el, miután beol

Bár az ilyesfajta ájulás nem szokatlan, de mégis veszélyes, sőt életveszélyes lehet, ha például az illető esés közben beveri a fejét. A központ jelentése szerint a vizsgált időszakban egy 15 éves fiú így lelte halálát. De volt akit autóbaleset ért. Egy 13 éves lány pedig tíz perccel az oltás után esett össze a kórház folyosójának szőnyegén, de olyan szerencsétlenül, hogy koponyatörést szenvedett, amiből azért végül felépült.

A szakértők szerint a kisbabák és a kisgyerekek sorozatban kapják az oltásokat, ám a nagyobbacska gyerekeket és a tinédzsereket az utóbbi időkig nem nagyon oltották. Az ájulásos esetek számának megnövekedése annak a következménye, hogy új oltásokat vezettek be az ifjúság számára, így például az agyhártyagyulladás és a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus (HPV) ellen kapnak vakcinát.

A központ ajánlása szerint az orvosoknak az oltást követő 15 percben még feltétlenül szemmel kell tartaniuk a pácienseket.

Forrás: MTI