Biróságon folytatódik a Csillagok háborúja

Új "Csillagok háborúja" kezdődött egy brit bíróságon azoknak a felszereléseknek a jogdíjairól, amelyeket George Lucas filmjének szereplői viseltek.

Az amerikai rendező meg akarja akadályozni, hogy egy szerény brit vállalkozó is árusíthasson olyan öltözékeket, amilyeneket Luke Skywalker és galaktikus hadseregének katonái hordtak.

Mesés üzletről van szó: a sorozat 1977-es beindulása óta 7, 8 milliárd eurót jövedelmezett. Ugyanakkor Andrew Ainsworth mérnök, aki tulajdonosa egy filmkellékeket árusító londoni üzletnek, és akit Lucas felkért arra, hogy tervezze meg a sci-fi hősök ruházatát, munkájáért annak idején "mindössze" 40 ezer eurónak megfelelő összeget kapott, valamint lehetőséget, hogy újabb szuperprodukcióknak dolgozhasson. A Nyolcadik utas: a Halál és folytatásai számára is ő tervezte meg a legemlékezetesebb szörnyeket - írta az El País című spanyol lap.

Három évvel ezelőtt Ainsworth előszedte a kellékek prototípusait és úgy döntött, hogy áruba bocsátja ezeket. A kereslet akkora volt, hogy elkezdett belőlük másolatokat készíteni, és darabjáért 2400 eurót kapott.

Lucas ügyvédei pert indítottak ellene egy Los Angeles-i bíróságon szerzői jogok megsértése és tisztességtelen verseny miatt. Lucas 2006-ban megnyerte a pert és a mérnökre 13 millió eurós bírságot is kiróttak. Tekintettel azonban arra, hogy Ainsworth Nagy-Britanniában él, még a londoni bíróságnak is állást kell az ügyben foglalnia.
Forrás: MTI